Как се грижите за здравето на вашите венци и зъби? Доброто орално здраве е резултат не само на добри гени. Всекидневната грижа, редовните посещения при стоматолог са от съществено значение. Но и храните, които съставляват нашето меню, също могат да спомогнат за това венците и зъбите ни да бъдат по-здрави. Вижте кои 10 храни да консумирате по-често, освен млечните продукти.

Хрупкави зеленчуци и плодове

Консумирането им спомага за премахването на плаката, която полепва по повърхността на зъбите, което намалява риска от лош дъх, образуването на зъбен камък. Добри примери за такива хрупкави зеленчуци и плодове са моркови, чушки, ябълки, круши, краставици и други.

Бързи трикове срещу лош дъх

Ядки

Важно е ядките, които консумираме, да нямат добавени към тях сол, захар. Бадемите са едни от най-полезните за денталното здраве, тъй като са и богати на калций. Според Американската дентална асоциация, ядките също са прекрасна храна за зъбите, тъй като са с ниско съдържание на въглехидрати, което пък обикновено активира бактериите, които могат да доведат до кариес. Друго предимство е, че дъвченето на ядки помага за стимулиране на отделянето на слюнка, което също може да намали риска от кариеси.

Ягоди

Вкусните плодове с малко калории помагат да имаме по-бяла усмивка. Ягодите съдържат маликова киселина, която има уникални естествени избелващи свойства. Освен това те са от тези храни, които освежават дъха ни.

Листни зеленчуци

Това са марули, спанак, айсберг и други, които са богати на фолат. За тях е известно, че спомагат за укрепване на емайла, намаляват риска от заболявания и възпаления на венците. Други полезни храни, богати на фолат са леща, аспержи и черен боб.

10 причини да консумирате по-често лук

Лук и чесън

Въпреки че са враг на свежия дъх, ароматните подправки имат големи ползи за денталното здраве. Лукът и чесънът имат свойства, които могат да намалят бактериите, причиняващи възпаление на венците, кариеси и лош дъх, който е в резултат на дентални проблеми. Те спомагат за елиминиране на голяма част от бактериите в устната кухина.

Избелваща паста за зъби с канела

Канела

Можем да я консумираме не само в ястия и десерти, но и под формата на чай, към кафе напитки, смутита, фрешове. Канелата спомага за намаляване натрупването на плака, бактерии. Също така се смята, че има естествени избелващи зъбите свойства. Канелата влиза в редица продукти за дентално здраве, като конци, пасти за зъби.

Гъби шийтаке

Гъбите шийтаке съдържат полизахарид, вид въглехидрат, наречен лентинан, който регулира имунната система и разгражда плаката и намалява бактериите в устата, като по този начин се грижи за венците и зъбите. Гъби шийтаке са чудесна добавка към омлети, супи, ястия.

Трикове за предпазване от кариес

Риба

Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат да направим устата си по-устойчива на напреднали инфекции на венците, а и може изненадващо да помогне на венците ви да заздравеят по-бързо по време на лечение на заболяване на венците, сочат западни изследвания.

Още по темата

Мента

Пресните листа мента са подходящи не само за коктейли, фрешове, смутита, чай или ястия. Сдъвкването им веднага освежава дъха ни. Ментата има антибактериални свойства. След сдъвкване не е необходимо да гълтаме листата.

Птиче месо

Пилешко, пуешко, патешко меса са богати на протеини и фосфор, за които се смята, че спомагат за поддържането на зъбите здрави. Други полезни храни, които са много богати на фосфор са риба и яйца.