Здраве и красота

Трикове за предпазване от кариес

Как да намалите риска от разваляне на зъбите и да стимулирате здравето на емайла

22.11.2022г. / 10 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кариесът е едно от най-разпространените заболявания, които засягат зъбите. То е сред най-често срещаните причини за загуба на зъби и влошаване на оралното здраве. Милиони хора страдат от кариес по цял свят. Една от главните причини за това е неправилното хранене, консумацията на сладки храни, недобрата хигиена.

Какви са симптомите на кариес?

Най-честите признаци на кариес са болка при сладко, студено, топло, почерняване или покафеняване на емайла, загрубяла повърхност на зъба, чувствителност.

Как да предпазим емайла на постоянните зъби на детето?

Кои са причините за поява на кариес?

Плаката е една от основните причини за разваляне на зъбите. Тя образува плътен лепкав слой по повърхността на зъбите, който задържа хранителни частици и бактерии, които създават условия за развитие на кариес.

Зъбният камък е друга често срещана причина за развитие на кариес. Ако не се почиства редовно, зъбният камък разяжда емайла и прониква под венеца, като създава условия за бактериален растеж.

Фактор за развитие на кариес е и местоположението на зъба. Обикновено задните зъби, разположени по-дълбоко в устната кухина, са по-уязвими към развитие на кариес. Те са и постоянно участващи в дъвченето на храната, което повишава допълнително риска от оставане на хранителни частици и разваляне на зъбите.

Признаци, че използвате грешната четка за зъби

Как да се предпазите от кариес? Ето няколко трика с домашни средства.

Витамин D

Витамин D е много важен за здравето на зъбите и костите, защото без негово участие калцият не се усвоява добре от организма. Калцият е минералът, който участва в изграждането на зъбното и костното вещество. Колкото по-добре усвоен е той, толкова по-малък е рискът от кариес.

Дъвки без захар

Защо дъвченето на дъвка е вредно?

Ако обичате да дъвчете дъвка, избирайте такива без захар. Изобщо, важно е да избягвате захарите под каквато и да е форма, защото те са предпоставка за развитие на кариес. Иначе дъвките са полезни за отстраняването на остатъците от храна след хранене. Дъвчете дъвка без захар не повече от 20-30 минути след хранене.

Паста за зъби с флуорид

Флуоридът е съставка в някои пасти за зъби, който има свойството да заздравява емайла на зъбите и да предпазва от кариес. Не забравяйте да изплакнете добре устата след употреба, а след това използвайте вода за уста против кариес и с антибактериален ефект.

Кокосово масло

Как да използвате кокосово масло против плака и зъбен камък?

Кокосовото масло има множество полезни свойства за здравето и красотата. Предпазването от кариес е едно от тях. Разтопете малко кокосово масло и жабурете с него в продължение на минимум 5 минути. След това изплюйте и не изплаквайте. Втриването на твърдо кокосово масло в зъбите и венците също е добра стратегия за предпазване от кариес и против натрупване на плака, зъбен камък и бактерии.

Корен от женско биле

Женското биле има силни противовъзпалителни и антибактериални свойства. Може да се използва женско биле на прах за основа на разтвор, с който да миете зъбите или да изплаквате устата. Можете също така да разтворите 1 чаена лъжица женско биле на прах със съвсем малко вода, колкото да се получи гладка паста. Измийте с нея зъбите с помощта на четка. След това изплакнете много добре с вода.

5 изненадващи фактора, развалящи зъбите

Алое вера

Алое вера е истински дар от природата. Гелът от това растение е изпълнен с ценни вещества, които допринасят за здравето по много различни начини. Алое може да се използва и като средство против кариес. Достатъчно е просто да втривате половин чаена лъжичка гел от алое в зъбния емайл два пъти на ден, за да подхраните и предпазите зъбите от увреждания.

Коментирай