Здраве и красота

10 причини да не отслабвате

Къде грешите в опитите си да намалите теглото и да стопите мазнините

06.02.2023г. / 09 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Не ядете достатъчно протеини.

Отслабването не означава да ядете само салати и сурови зеленчуци. Ако го правите, нормално е да не отслабвате, а същевременно да се чувствате ужасно гладни и без енергия. Добавянето на повече протеини към диетата всъщност ускорява метаболизма, топенето на мазнини и дава много енергия.

4 съвета при ходене за отслабване

7. Премахвате въглехидратите.

В началото след като сте премахнали въглехидратите или сте ги ограничили силно, вероятно сте имали известен напредък в отслабването. Скоро след това обаче нещата започват да се въртят в кръг. Това е така, защото пълното премахване на въглехидратите от диетата няма дългосрочна положителна перспектива. Те са необходими на клетките, за да имат достатъчно енергия за протичането на всички процеси. Въглехидратите са основните източници на енергия, особено сложните, които съдържат фибри и растителни протеини.

8. Не ядете достатъчно фибри.

Фибрите са важни за метаболизма и поддържането на стабилни нива на кръвна захар. Колкото по-стабилни са те, толкова по-устойчиви са метаболитните процеси в организма, което се отразява и на плавното и стабилно топене на мазнините.

Възможни причини за внезапно отслабване

9. Качвайте се на кантара, но не всеки ден.

Много хора губят надежда, че ще постигнат теглото, за което мечтаят, защото правят една често срещана грешка – да се мерят на кантара всеки ден. Когато виждате постоянни колебания в теглото е нормално да се отчаете и да не видите резултат. Така ще се върнете към старите си навици в храненето, защото не виждате смисъл. По-добре е да се претегляте веднъж на няколко дни или на седмица. Така ще забележите истинските и стабилни резултати.

10. Не се храните основно вкъщи.

Ако приготвяте сами храната си, ще ви е по-лесно да контролирате какви калории и колко от тях приемате. Храненето по ресторанти или навън на крак е една от основните грешки в отслабването. Ако не можете да се храните изцяло вкъщи, просто приготвяйте храната си и я носете със себе си.

Коментирай