Здраве и красота

Колко протеини са твърде много за организма?

Защо прекаляването с протеините може да навреди на здравето

06.02.2023г. / 10 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са един от основните хранителни компоненти, от които всяка клетка в тялото се нуждае, за да функционира правилно. В тялото ни се съдържат повече от 10 хиляди различни вида протеини, според WebMD, които се срещат във всички тъкани – от мускулите до космите.

От колко протеини се нуждаете в зависимост от възрастта?

Белтъчините са необходими на организма, за да може клетките да се възстановяват правилно, да се поддържат жизнените функции, имунните защити, за да се генерира енергия.

Всеки организъм е различен, защото всеки има различни нужди от протеин. Хората, които тренират усилено и се опитват да увеличат мускулната си маса имат нужда от повече протеин.

Но за повечето хора средната нужда от протеин на ден варира между 0,8 и 1 грам протеин на килограм телесно тегло, според healthtdigest.com.

16 от най-здравословните източници на протеини

Ако приемът на протеини обаче надвишава дневните нужди или надхвърля способностите на тялото да ги усвоява правилно, това може да доведе до сериозни проблеми.

Как се отразява на тялото твърде многото протеин?

Излишните количества протеини могат да останат неизползвани от организма, което да доведе до натрупване на мазнини. От значение е и видът на източниците на протеини.

Един от най-честите проблеми, свързани с прекомерното количество протеини, е появата на подагра и висок холестерол. Високият холестерол пък е свързан с високото кръвно налягане, което е следствие от него.

Протеините могат да помогнат в контрола на кръвното налягане

Твърде много протеини в диетата могат да са причина и за увреждане на бъбреците. Една от функциите им е да прочистват отпадъците и остатъците от протеините в храненето.

Свързани статии

Претоварването на бъбреците с излишни протеини може да доведе до затруднение във функциите им и увреждания, които да нарушат ефективната им работа, а това може да навреди сериозно на здравето.

От колко протеин се нуждаете на ден?

Според стандартите за здравословно хранене един средностатистически здрав човек се нуждае от протеини, които да съставляват между 10 и 35% от общия калориен прием за деня.

Защо пиенето на протеини преди лягане може да е добър избор

Най-добрият източник на протеини са животинските продукти, яйцата, рибата, пълнозърнестите храни, ядките, семената, морските дарове. Редовното им включване в храненето осигурява качествен протеин всеки ден. Не забравяйте да не прекалявате с количествата.

Коментирай