Здраве и красота

Как да си направите оризова вода за бърз растеж на косата

Ползи от оризовата вода за здрава, лъскава и блестяща коса без косопад

25.02.2023г. / 14 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косопадът и забавеният растеж на косата са едни от най-сериозните проблеми, които могат да засегнат женското самочувствие. Всяка жена иска косата ѝ да расте бързо, да е здрава, лъскава и жизнена.

Всичко това може да се постигне с помощта на оризова вода. Тя е богата на хранителни вещества, антиоксиданти, витамини от група В, витамин Е, инозитол, които са от огромно значение за стимулацията на растежа на косъма.

Оризовата вода – тайната на красотата от Изтока

Оризовата вода се използва от векове за бърз растеж на косата, според клиника Кливланд. Произходът на тази традиция идва от Азия, където използват ориза не само в кухнята си, но и за красота, тъй като го отглеждат в изобилие.

Ползите от ориза и оризовата вода за косата се дължат на витамините, минералите и антиоксидантите в него. Наситената с оризови компоненти вода прави косата по-гладка, лъскава, жизнена, хидратирана, предпазва я от заплитане и стимулира бързия ѝ растеж.

Витамините от група В, витамин Е и антиоксидантите в ориза се борят с окислителните процеси в косата и я предпазват от стареене.

Оризова вода за красива кожа и коса

Нишестето в ориза предлага множество хранителни елементи, важни за фоликулите в кожата, от които зависи растежът на косата. То придава и прекрасен копринен блясък на косъма благодарение на витамините от група В и витамин Е в състава си.

Как да си направите оризова вода за стимулиране на растежа на косата?

Сложете една чаша ориз в голяма купа. Налейте вода, така че да го покрие. Разбъркайте добре. Оставете да престои така 24 или 48 часа, за да може водата да се насити с хранителните вещества от ориза.

7 трика, с които ще накарате косата си да расте

Прецедете водата с тънка марля или тензух. Прехвърлете я в спрей бутилка. Разклащайте преди всяка употреба. Пръскайте косата обилно с оризовата вода след измиване с шампоан. Оставете да действа 20-30 минути, след което изплакнете.

Може да се оставя върху косата и без отмиване.

Коментирай