Здраве и красота

С кои храни и напитки не бива да прекаляваме?

Въпреки че са полезни

18.02.2023г. / 12 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Всеки има своето ежедневно меню на хранене, което включва любими храни и напитки. Оказва се, че дори и да се храним здравословно, можем да прекалим с консумацията на някои храни и напитки и това да е в наша вреда. Вижте с кои, освен с кафявия ориз, червеното вино, кокосовото масло и спанака не бива да се прекалява.

Броколи – Те са суперхрана, която е богата на мощни антиоксиданти, за които е известно, че намаляват риска от рак и сърдечни заболявания, но когато се ядат често и в големи количества, броколите могат да доведат до хипотиреоидизъм, тъй като съдържат тиоцианати. Освен това могат да доведат и до образуването на газове в корема.

10 полезни храни за пролетен детокс на организма

Вода с лимон – Чудесна напитка за освежаване, хидратация, богата на витамин С. Но не бива да забравяме, че честата консумация на цитруси може да навреди на емайла на зъбите, което ги прави податливи на кариеси.

Бадемово и друго растително мляко – Алтернативите на животинското мляко, като бадемово, овесено, конопено, соево, кокосово и оризово мляко, често са много преработени и имат много добавени захари, стабилизатори. Всъщност тези млека на растителна основа обикновено съдържат малко от ядките или семената, освен ако не си ги приготвите у дома.

Риба тон – Още една полезна храна, с която не бива да прекаляваме, тъй като рибата тон съдържа живак, който е невротоксин. Затова е добре да я консумираме от време на време. Рибата тон е богата на протеини, магнезий, цинк, желязо и омега-3 мастни киселини.

За какво е полезен сушеният касис

Зелен чай – Напитка, която е богата на катехини – мощни антиоксиданти, които помагат да се намали риска от рак, сърдечни заболявания, сочат западни изследвания. Въпреки това, танините, открити в зеления чай, също могат да попречат на усвояването на нехемово желязо (желязо от растителни източници). Ето защо е важно да не пием повече от 1-2 чаши зелен чай на ден.

Цитрусови плодове – Въпреки че са полезни за здравето ни, оказва се че те не са за препоръчване при определен прием на лекарства. Ето защо е важно, ако приемате някакви лекарства, винаги да се консултирате с лекар или фармацевт, за да сте сигурни, че можете безопасно да консумирате цитрусови плодове и те няма да повлияят по някакъв начин на медикаментите.

Храни с високо съдържание на фибри – Фибрите набъбват в стомаха, осигуряват ситост, но не всеки човек има добра поносимост към тях, особено когато са в по-големи количества за неговата храносмилателна система. Възможно е да се появят неразположения като подуване на корема, газове.

7 храни за добро настроение (галерия)

Зеле, къдраво зеле, брюкселско зеле – Осигуряват ни антиоксиданти, минерали и витамини. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, попитайте вашия лекар дали е безопасно за вас да консумирате тези зеленчуци, тъй като те са богати на витамин К, за който е известно, че спомага за съсирването на кръвта.

Свързани статии

Плодови фрешове – Консумацията им се отличава от това да хапнем цял плод, а не изцеден. Но фрешовете всъщност съдържат повече захари и почти никакви фибри от плодовете. Ако спазвате диета, не прекалявайте с консумацията на фреш.

Протеин на прах – Предпочитан е от хората, които спортуват редовно, но прекомерният прием на протеин може да натовари бъбреците, да доведе до образуването на газове. Ако консумирате животински източници на протеини, както и растителни, помислете дали и колко често имате необходимост да добавите и протеин на прах към хранителния си план.

Коментирай