Здраве и красота

Масло от хибискус – за по-малко бръчки и стегната кожа

Богато е на витамин Е

28.02.2023г. / 06 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-често консумираните чайове е този от хибискус. Той има редица ползи за здравето, за които може да прочетете тук. Една от тях е, че допринася за това кожата ни да бъде по-хидратирана и красива отвътре навън. Чували ли сте за масло от хибискус? Това е уникално масло, което може да се намери в биомагазините, аптеките и специализираните магазини за козметика. То често влиза в състава на козметични продукти за кожата (и косата), тъй като действа по уникален начин. Защо си заслужава да поглезите кожата си с него, вижте в следващите редове.

1. Като серум против стареене – Хибискусът е богат на антиоксиданти, за които се смята, че помагат за намаляване появата на фини линии, като същевременно се борят със свободните радикали, които водят до стареене на кожата.

Екстракт и масло от памук в козметиката за кожа – за повече красота

2. Подхранва кожата – Маслото от хибискус се приема добре от кожата, бързо попива в нея и помага за възстановяването на мекотата ѝ. То може да се ползва и самостоятелно, както в комбинация с други масла, да се добавя към кремове, маски за лице.

3. Нежен ексфолиант е – Етеричното масло от хибискус, освен че подхранва кожата в дълбочина, също така подпомага и елиминирането на мъртвите кожни клетки. Това се дължи на нежните естествени киселини, които помагат за ексфолирането ѝ. Това прави маслото подходяща грижа както за кожата на лицето, така и за кожата на тялото. Маслото е подходяща добавка и към домашните пилинги за кожа.

Магарешко мляко – тайната съставка в козметиката за кожа

4. Подобрява възстановяването на рани – Още нещо, което е известно за хибискуса е, че той има антибактериални свойства. Това го прави подходяща грижа за повърхностни рани, тъй като се смята, че помага за възстановяването им, но също така и че предотвратява изсъхването им.

5. Подобрява тена на кожата – Един от видимите признаци на стареене на кожата е появата на петна хиперпигментация, които могат да се появяват по редица причини, сред които излагане на ултравиолетова радиация, излишно производство на меланин, генетика, солариум и други. Благодарение на леко ексфолиращия си ефект на органичните киселини, открити в растението, като лимонена киселина и ябълчена киселина, маслото от хибискус помага за ускоряване на клетъчния обмен, което води до по-равномерен тен на кожата.

Свързани статии

6. При напукани пети – Маслото от хибискус се смята за добра грижа за възстановяване на напуканите стъпала, омекотяване на мазолите. Може да комбинирате с други масла, да добавите към крема за пети или да го масажирате самостоятелно.

Масло от малинови семки за по-малко бръчки и при екзема

7. Поддържа еластина в кожата – Още една причина да ползваме маслото от хибискус е, че то спомага за намаляване на активността на еластазата – ензим, който разгражда естествения еластин на кожата ни. Еластинът заедно с колагена, поддържат кожата стегната, намаляват образуването на бръчки.

8. Възстановява тонуса на кожата – Това се дължи на омега-6 мастните киселини, антиоксидантът витамин Е и основни минерали (съдържащи се в маслото), които благоприятстват състоянието на кожата.

Коментирай
Здраве и красота