Здраве и красота

10 причини да поглезим кожата си със сусамово масло

Намалява появата на бръчки

22.02.2023г. / 06 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В аюрведа го наричат „фонтанът на младостта“. Сусамовото масло е едно от най-здравословните масла. Сусамово масло, което можем да закупим от аптеки, биомагазини, в които се предлагат качествени продукти в грижа за кожата, често влиза в състава на козметични грижи за кожата, като маски, кремове, лосиони и т. н. Може да се употребява самостоятелно или в комбинация с други масла (тук може да прочетете за ползите от сусамовото олио).

Защо е толкова полезно за кожата?

1. Предпазва от свободните радикали – Сусамовото масло е богато на антиоксиданти, които неутрализират окислителния ефект върху клетките на кожата ни, причинен от свободните радикали и UV радиацията. Смята се, че маслото допринася и за успокояване на кожата в резултат на слънчево изгаряне.

Сквалан – за по-малко бръчки и красива коса

2. Овлажнява сухата кожа – Маслото съдържа мощната комбинация от линолова киселина и мастни киселини, което го прави един от най-добрите естествени овлажнители за суха кожа. Сусамовото масло не само прави кожата по-мека, но и спомага за задържането на влагата.

3. Намалява риска от преждевременно стареене на кожата – Благодарение на витамините и мастните киселини, присъстващи в сусамовото масло, то допринася за регенерирането на кожните клетки, които се възстановяват, като също така се намалява рискът от появата на бръчки, а вече съществуващите са видимо по-малки. Според западни изследвания, сезамолът, присъстващ в сусамовото масло, е ефективен за предотвратяване на фотостареенето на кожата.

Маска за очи и лице с нефрит, розов кварц и черен обсидиан – за красива кожа

4. Балансира pH на кожата – Сусамовото масло е богато на полифеноли, за които е известно, че възстановяват естествения баланс на кожната бариера.

5. Ексфолира мъртвата кожа – Сусамовото масло е уникално и защото помага за нежното отстраняване на натрупания себум, мъртва кожа, мръсотия, други замърсители и токсини от порите на кожата. Това допринася тя да бъде с равномерен тен и да е по-гладка и здрава.

6. Помага при екзема, зачервявания, псориазис, микоза и други – Витамините В и Е, съдържащи се в сусамовото масло, помагат за успокояване на кожните раздразнения, освен че избледняват белезите, причинени от кожни заболявания.

Как гелът от алое вера помага при бръчки

7. Намалява пигментацията – За сусамовото масло се смята, че може да намали образуването на пигментни петна в резултат на излагане на слънце. Според западни учени това се дължи на сезамола, открит в сусамовите семена, за който се смята, че инхибира биосинтезата на меланин.

Свързани статии

8. Помага при акне – Благодарение на антибактериалните си свойства, сусамовото масло допринася за успокояване на акнето.

Масло от малинови семки за по-малко бръчки и при екзема

9. При напукани пети – Маслото действа много подхранващо на кожата и допринася за нейното заздравяване. Може да се масажира вечер преди лягане върху петите и стъпалата, като възстановяваща грижа.

10. Полезно е за здравето на ставите, насърчава добрия сън, подхранва костите и мускулите, повишава способността на тялото да се справя със стреса – Сусамовото масло е чудесна грижа и за кожата на тялото, подходящо е за масаж, самомасаж.

Коментирай