Ако се опитвате да отслабнете, вероятно сте се фокусирали върху калориите. Калориите са важен показател за енергийния прием, с който разбира се е важно да се съобразявате, но те не са единственият фактор.

Въглехидратите са скритият враг на тънката талия и стройната фигура. Много често не си даваме сметка колко излишни въглехидрати приемаме, а именно това е една от главните причини да не можете да отслабнете и да постигнете успех с диетата си.

Знаци, че ядете прекалено много въглехидрати

Въглехидратите дават енергия и са една от основните храни за мозъка. Без тях много функции биха били затруднени. Но с тях трябва да се внимава. Важно е да се контролира приемът не само на нездравословни въглехидрати и захари, но и на полезните източници сред тях, защото колкото и здравословни да са те, все пак са въглехидрати.

Не е необходимо да изключвате всички въглехидрати, защото това оказва нездравословно влияние върху метаболитните процеси в организма. По-важно е да контролирате количеството и вида въглехидрати, които консумирате в здравословната си диета.

Хлябът е един от видовете въглехидрати, които повечето диети изключват. Той е високовъглехидратен, включително пълнозърнестият и този, приготвен от алтернативни брашна (освен ядковите).

Ползи от консумацията на въглехидрати всеки ден

В една филия пълнозърнест хляб се съдържат приблизително 13 грама въглехидрати. Ако сте решили да ограничите хляба, ще се изненадате колко повече въглехидрати се съдържат в някои иначе здравословни източници на въглехидрати.

Кои са храните, които съдържат повече въглехидрати от филия хляб?

Нахут

Ако сте преминали на здравословна диета, вероятно сте включили и нахут в храненето си. Той действително е много полезен и здравословен, изпълнен с фибри, витамини и минерали. Но той е високовъглехидратна храна, която въпреки здравословните си качества съдържа много въглехидрати.

Полезни зеленчуци с малко въглехидрати

В една чаша нахут се съдържат около 35 грама въглехидрати. Добрата новина е, че той е беден на калории. Богат е и на протеини и фибри, което е препоръчително за поддържането на стройна фигура. Не изключвайте нахута, просто контролирайте количеството му.

Соево мляко

Животинските млека съдържат въглехидрати, но количеството им е по-малко от това на соевото мляко. То съдържа и повече захари от тези във филия хляб. В една чаша соево мляко се съдържат около 15 г въглехидрати, но пък е богат източник на протеини и полезни мазнини.

Една чаша соево мляко съдържа и около 130 калории, което също е допълнителен червен флаг, който трябва да ви подсказва да не прекалявате с него.

Ябълки

Ябълките са друг здравословен източник на въглехидрати, които обаче са доста повече от тези във филия хляб. Една средно голяма ябълка съдържа около 30 грама въглехидрати, което е 2 пъти повече от една филия хляб.

Храни, съдържащи най-полезните въглехидрати, от които имате нужда

Много е важно да не прекалявате със захарите, идващи от плодови източници, защото колкото полезни са те, толкова могат и да се намесят в диетата ви за отслабване.

Още по темата

Стафиди

Сушените плодове са още по-голям враг на талията, защото са значително по-наситени със захари от пресните. Това е така, защото въглехидратите в тях стават по-концентрирани, когато са дехидратирани. Така една шепа стафиди съдържа около 33 г въглехидрати – много повече от една филийка хляб.

Сладки картофи

Сладкият картоф е една здравословна алтернатива на обикновения, защото съдържа по-малко нишесте. Но сладките картофи са много наситени със захари – около 24-25 г въглехидрати за 100 грама от този прекрасен кореноплоден зеленчук. Добрата новина е, че тези въглехидрати са сложни и полезни.

Знаци, че сте зависими към въглехидрати и навици, допринасящи за това

Богат източник е на витамин А и калий, което го прави подходящ за здравословната ви диета. Единственото, с което трябва да се съобразявате, е да внимавате с количеството му.