Здраве и красота

Домашни отвари и маски за укрепване на косата

Направете си запарка с коприва

25.03.2023г. / 06 30ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма две мнения – косата е короната, която всяка жена носи ежедневно на главата си. Когато тя е жизнена, красива, бляскава, това ни дава самочувствие и настроение за деня. Вероятно и вие сте опитвали всякакви продукти за грижа. За съжаление да намерите точния за вас понякога се оказва една доста трудна задача. Ето затова в следващите редове ще ви предложим няколко лесни рецепти, които можете да изпълните у дома, за да укрепите косата си. Ето ги и тях:

Отвара за укрепване на косата

Необходими продукти:

  • 100 г кромид лук;
  • 100 г цветове от лавандула;
  • 1,5 л оцет (био или домашен);
  • 1,5 л вода.


В малка тенджерка изсипвате водата, оставяте я да заври. Към нея прибавяте лукът, който предварително е настърган на ситно. Варите цялата смес около 15 минути. След това прецеждате, добавяте цветовете от лавандула и захлупвате съда с капак. След като се охлади, отново прецеждате, като този път към получената течност добавяте оцета. Отварата се съхранява в тъмни стъклени бутилки, за предпочитане на тъмно, сухо и хладно място. Преди употреба трябва да е престояла поне 36 часа. След като измиете косата си както обикновено, изплакнете косата с вода, в която е разтворена около 300 мл от отварата.

Подсилваща отвара за коса

Ще ви трябват:

  • 80 мл сок от кромид лук;
  • 120 мл отвара от корените на репей;
  • 20 мл коняк.

За да получите отвара от репей, сварете 1 с. л. корени в 500 мл вода, а след това изчакайте да престои 30 минути. Отцедете. Сокът от лука се смесва с коняка и отварата от репей. Сместа се съхранява в тъмна бутилка и се разклаща добре. След това се прибира на тъмно и сухо място. След като измиете косата си, напоете памучен тампон в отварата и правете фрикции на корените на косата. Оставете да подейства около 15 минути. Можете да правите това през ден.

Маска за укрепване на косата

Свързани статии

За тази маска ще са ви необходими само 120 г кромид лук и 100 мл зехтин (за предпочитане екстра върджин). Настържете лука на ситно, поставете го в подходящ съд и с леко бъркане към него прибавете и зехтина. Така получената каша втрийте в корените на косата. Увийте с хавлиена кърпа и оставете да подейства за около 2 часа. След това измийте с топла вода. За допълнителен блясък, можете да изплакнете с вода, в която е разбит 1 жълтък. Отмийте с вода. Можете да прилагате тази маска до 2 пъти седмично.

Маска за укрепване и усилване на растежа на косата

Ще ви трябват:

  • 200 г кромид лук;
  • 80 г мед.

Настържете лука на много ситно, а след това изстискайте сока му през марля. Към сока с малка дървена лъжичка и чрез непрекъснато бъркане се добавя и медът. С така получената смес се намазва косата, като трябва да се втрие и в корените. Изчакайте около 30 минути, а след това отмийте с вода. Можете да прилагате тази маска 2 пъти седмично.

Отвара с коприва за гъста и сияйна коса

В 1 л вода сложете шепа листа от коприва. Оставете да заври и след това махнете от котлона. След като сместа се охлади, добавете към нея 1-2 с. л. ябълков оцет. Прецедете запарката. След измиване облейте косата. Не изплаквайте. Можете да прилагате при всяко миене на косата.

Коментирай