Здраве и красота

Много ефективно упражнение против запек и подуване

Как да се отървете от газовете и дискомфорта в корема с помощта на движението

14.07.2023г. / 15 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да се движите повече, да правите упражнения и да имате добра двигателна активност всеки ден е нещо, от което не само фигурата ви се нуждае. Организмът и всички функции в него зависят от движението. Колкото по-заседнал начин на живот водите, толкова повече здравето ви страда на различни нива.

4 напитки, причиняващи запек

Ако страдате от запек, подуване, газове, които предизвикват дискомфорт в корема ви, движението също може да ви помогне да се справите.

Движенията на червата зависят до голяма степен от движението на тялото ви. Ако се движите повече, тренирате редовно или правите упражнения, това ще окаже благотворно влияние върху храносмилането.

Цялостното движение е важно за подобряването на функциите на храносмилателната система. Но има едно конкретно упражнение, което е особено ефективно и което може да ви е от полза в облекчаването на запека, подуването и газовете в корема.

Упражнението против подут корем и запек се прави много лесно. Легнете по гръб. Свийте коленете си и ги притиснете към тялото, доколкото е възможно. С течение на времето това движение ще става все по-лесно за вас, защото ще тренирате гъвкавостта си.

Полезни сокове при запек

След като сте свили и долепили коленете към корема, притиснете с ръце и задръжте така няколко секунди. Отпуснете краката, поемете дълбоко дъх, след което повторете отново.

Следващото движение е да извиете леко и бавно свитите си колене встрани. Разпънете ръцете си също встрани.


Спрете дотам, докъдето усещате, че тялото ви позволява. Не извивайте прекалено, за да не нараните кръста си. С времето движението ще ви става все по-лесно и ще успявате да допрете коленете си в пода встрани. Трябва да се получи Т-образна форма.

След това обърнете краката си в противоположна страна. Главата ви трябва да е извита в обратната на коленете ви посока, така че да усетите разтягане в цялото тяло.


6 лека при запек

Упражнението се прави с десет повторения без да бързате. Дишайте дълбоко при всяко движение.

Ако правите това упражнение всеки ден, ще помогнете на храносмилателния си тракт да работи по-добре. Запекът, подуването и газовете ще намалеят. А като допълнителен бонус гръбнакът ви ще бъде облекчен. Болките и схващанията също ще намалеят. Упражнението стимулира не само вътрешната мускулатура на вътрешните органи, но и тази на гърба, корема и крайниците.

Снимка: iStock

Коментирай