Здраве и красота

Как да разберете дали сте в овулация

Особени признаци, които издават овулацията

18.04.2023г. / 10 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овулацията е периодът, в който се счита, че женският организъм е най-плодороден и подготвен за зачеването на нов живот. През този период се случват множество хормонални промени, които водят до промени в цялостното състояние.

Болка при овулация – нормално ли е да се появи?

Ще познаете кога сте в овулация по някои необичайни промени в тялото ви, които ще се проявят по характерен начин в този период. Ще забележите някои симптоми, които не би трябвало да ви притесняват, а напротив – те са признак, че сте в овулация и тялото ви функционира нормално.

Как да разберете дали сте в овулация?

Промени във вагиналното течение

Вагинално течение има през цялото време на цикъла, което е напълно нормално. Промените в структурата, миризмата и цвета му също са нормални и до голяма степен зависят от промените в хормоните, освен ако не е налице някаква инфекция.

При овулация вагиналното течение може да стане по-еластично и гъвкаво. Това помага на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката, което е и една от главните функции на овулацията – да осигури възможност за оплождане.

Как изглежда вагиналното течение преди и след овулация

Повишена чувствителност към миризми

Усещането за миризми обикновено се случва по време на бременност, но може да се появи и при овулация. Отново хормоните са виновни за този феномен. По време на овулацията женският организъм повишава чувствителността си към различни аромати, което се дължи на хормона андростенон. Той е отговорен за възприемането на миризмите, като усилва тяхното въздействие.

Повишена чувствителност в гърдите, болка

Хормоните влияят и на гърдите. Промените в тях по време на овулация правят кожата на гърдите особено чувствителна, което може да доведе до повишена раздразнителност, дори болка.

5 вида характерни за овулацията болки

Свързани статии

Чувствителност и болка в корема

По време на овулация могат да се появят симптоми, подобни на тези преди идването на цикъла. Сред тях са болка, тежест, чувствителност в долната част на корема. Дискомфортът може да се появи и в страничната част на корема откъм единия яйчник или в малкия таз. Причината е повишената активност на отделящия яйцеклетка яйчник.

Зацапване, кървене

Овулацията може да предизвика преждевременно зацапване, причинено от повишената активност на яйчника и готовата за оплождане яйцеклетка. Това зацапване може да има ръждив, тъмен или кръвенист цвят, а понякога може да бъде и същинско кървене.

Как да стимулирате овулацията?

Промени в сексуалното желание

Либидото може да се промени по време на овулация под натиска на хормоните, които също търпят бурни промени в този период. Възможно е както да имате повишено либидо, така и сексуалното ви желание да намалее. В повечето случаи либидото се повишава, защото това е природен механизъм, съдействащ за размножаването.

Коментирай