Здраве и красота

Какъв е правилният ред за прилагане на продукти за коса

Как да въведете ред в грижата за косата

14.03.2023г. / 07 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Грижата за косата предполага използване на поне няколко продукта. Дори да не сте любителки на употребата на множество продукти за коса, неизбежно е да употребявате минимум два. За да се възползвате максимално от техните съставки и за да им помогнете да повлияят положително на косата ви, каквато е и целта им, трябва да знаете каква е правилната последователност на прилагането им.

8 трика, с които да накарате тънката коса да изглежда гъста

Шампоанът и балсамът са два от най-често използваните продукти в грижата за косата. Но ако към тях добавите стилизиращи продукти, термозащита, различни маски, цялото това многообразие от продукти може да ви обърка.

Погрешната последователност на прилагане на продуктите за коса може да намали ефекта им и да направи приложението им недостатъчно ефективно.

Каква е правилната последователност на прилагане на продуктите за коса?

Шампоан

Първото нещо, което използвате за косата си, разбира се, е шампоанът. Това измиващо средство е незаменима част от рутината на повечето жени. Много фризьори съветват шампоанът да се нанася два пъти за по-добро измиване на замърсяванията и остатъците от себум и продукти върху косъма и скалпа.

Балсам

Балсамът е на второ място след шампоана. Важно е да подберете балсам според типа коса и според целите, които искате да постигнете. Балсамът е вашето спасение против заплитане на сухите краища и накъсването им.

Как да накарате увредената коса да се съживи?

Маска

Маската за коса е добре да се поставя след балсама. Ако не използвате балсам, маската се нарежда след шампоана. Тя има подхранващи и дълбоко хидратиращи свойства. Отново е добре да се подбере според типа коса и целите, които искате да постигнете. Важно е маската да се остави да подейства поне 15 минути преди изплакване, за да има максимален ефект.

Продукт против заплитане

Ако косата ви е склонна към заплитане, страдаща от сухи и накъсващи се краища, прилагането на допълнителен продукт против заплитане е много важно. Той се нанася след маската. Може да бъде с отмиване или без, важното е да бъде поставен в правилната последователност. Такива продукти са базирани на масла, кремове, лосиони за коса или еднофазни или двуфазни емулсии.

Как да използвате розмарин за бърз растеж на косата

Масла

Някои коси, особено много сухите, се нуждаят от допълнително овлажняване и хидратиране. То се доставя от маслата. Ако използвате масло за коса, поставяйте го след маската или продукта против заплитане, ако използвате такъв.

Термозащита

Тук идва моментът и за прилагане на термозащита. Тя е важна, за да предпазите косата от нагряващите уреди, които използвате – сешоар, преса, маша за коса. Продуктите за термозащита изолират косъма от горещината, причиняваща дехидратация, отслабване на косъма, накъсване и цъфтеж.

Как да боядисаме косата си с естествени съставки

Стилизиращ крем

Мястото на стилизиращия крем или лосион идва след термозащитата. Той допринася за оформянето на кичурите, приглаждането на текстурата на косъма, като прави косата гладка и мека.

Коментирай