Здраве и красота

Как да подобрите чревната си флора?

Вижте кои продукти са подходящи за това

25.04.2023г. / 12 08ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме гледали безбройните реклами за това, колко е важно да поддържаме баланса на чревната флора. Според едно популярно мнение, за да сме здрави, ние трябва да имаме и силен имунитет, а той започва от… стомаха. Ето защо на прага на новия сезон, ви предлагаме няколко начина, чрез които да подпомогнете добрите бактерии в стомаха си. Ето как:

Премислете диетата си

Преди да започнете да приемате поредната шепа с хранителни добавки, бъдете честни със себе си и направете разбор на начина си на хранене. Ако в диетата ви преобладават храни, които са богати на преработени захари, бяло брашно и трансмазнини, тогава може би именно това трябва да е първата стъпка към промяната на режима ви. Опитайте се да намалявате постепенно техните количества, изключвайки една по една храните, които нямат особени хранителни стойности.

Хапвайте повече зеленчуци

Лук – макар и да го използваме по-скоро като подправка, той всъщност е доста полезен за здравето. Той притежава незаменими антиоксидантни свойства, а в състава му влизат ценни фибри и витамини, сред които и витамин C. С негова помощ можете да намалите появата и развитието на възпалителните процеси в организма и да подпомогнете здравето на храносмилателната система. Лукът е източник на пребиотици, които представляват несмилаеми фибри, разграждащи се от полезните чревни бактерии.

Аспержи – въпреки че доста рядко ги използваме в кухнята, тези малки зелени пръчици всъщност могат да се нарекат истинска суперхрана. В само 100 г от тях се съдържат 15% от дневната препоръчителна доза витамин А, витамин C, както и цели 52% витамин К. Аспержите са богати на фибри и помагат за поддържането на отделителната система здрава. Те съдържат аминокиселината аспарагин, което ги прави естествен диуретик. Неслучайно те присъстват редовно в менюто на звезди като Ким Кардашян.

Броколи – за да рестартирате организма, да подобрите чревното си здраве и да се радвате на силен имунитет, към списъка със зеленчуци, които е препоръчително да хапвате, ще добавим тях. Те съдържат глюкорафанин – това е съединение, което по време на храносмилането се превръща в мощен антиоксидант, наречен сулфорафан. Освен това, броколите ще ви помогнат да понижите нивата на кръвната си захар, холестерола и оксидативния стрес.

Консумирайте повече плодове

Малини – тези вкусни горски плодове се препоръчват при повечето хранителни режими. Освен на прекрасния им вкус, консумирайки ги, вие ще можете да се насладите и на редица ползи за здравето ви. Първата от тях е отслабването – в една чаша малини има само 64 калории, 8 г фибри и 85% вода. Не бива да забравяме, че добавките на основата на малинов кетон са много популярни продукти за редуциране на телесното тегло. Съдържанието на фибри ги прави идеален продукт за поддържането на чревната флора, а антиоксидантните им съединения ще подсилят имунната ви система.

Банани – безспорно тези плодове са любими както на малки, така и на големи. Много от дамите се страхуват да ги консумират, тъй като смятат, че те са много калорични. Това всъщност не е точно така – един средно-голям банан (130 г – 140 г) съдържа около 110 калории и около 30 г въглехидрати (10% от които фибри). Това прави този вкусен плод идеален за консумиране преди тренировка. Бананите ще ви помогнат в процеса както на отслабването, така и на поддържането на здравето на отделителната система, тъй като те са доста щадящи за стомаха. Те са едни от малкото плодове, които могат да се хапват, ако страдате от диария.

Не подценявайте варивата и зърнените култури

Леща – въпреки че вероятно повечето от вас смятат, че лещата не е полезна за стомаха, тъй като причинява подуване, това всъщност е точно обратното. Фибрите, които се съдържат в нея подпомагат храносмилането и са полезни при появата на състояния като запек, синдром на раздразнените черва, както и дивертикулоза. Лещата е богат източник на протеини (цели 26% от калориите ѝ) и е прекрасен продукт, ако имате нужда да си набавите повече от тях, без да консумирате прекалено голямо количество животински храни. Освен това тя ще ви помогне да алкализирате тялото си, тъй като балансира нивата на pH в организма.

Кафяв ориз – той е по-здравословната алтернатива на традиционния бял ориз, тъй като съдържа по-малко нишесте в сравнение с него. Една от най-големите му ползи за стомаха е, че той не съдържа глутен. Дори и да нямате непоносимост към този вид протеин, за предпочитане е да намалите консумацията му, тъй като той е една от основните причини за появата на възпалителни процеси в стомаха. Кафявият ориз ще ви помогне да поддържате теглото си в оптимални граници, тъй като той е богат на фибри, които ще ви държат сити по-дълго. Не на последно място, той е запазил ценните витамини и минерали, съдържащи се в обвивката на зърното му.

Консумирайте следните напитки

Комбуча – може би трудно можете да се досетите за напитки, които са полезни за стомаха. Макар и да звучи екзотично, комбучата е точно такава напитка. Тя е ферментирала течност, направена от чай и може да бъде много освежаваща. В нейния състав влизат дрожди и полезни млечно-кисели бактерии. В резултат на това се получава една напитка, която е богата на пробиотици, а по-дългата ѝ употреба може да помогне за алкализирането на тялото. Тя е произведена по напълно естествен начин, който стимулира храносмилането и обмяната на веществата, помага за увеличаването на енергията и жизнеността и поддържа имунитета.

Кефир – напоследък този продукт набира все повече популярност, а ако се чудите какъв е вкусът му – той много наподобява този на айряна. Той съдържа полезни микроорганизми, които го правят полезен за стомашно-чревния тракт. Консумацията на пробиотици може да ви помогне при диария и храносмилателни разстройства, които са причинени от приема на антибиотици. Кефирът притежава антибактериални свойства и може да облекчи синдрома на раздразненото черво. Освен това, след определена възраст, за дамите се препоръчва да увеличат приема на калций. С консумирането на този продукт можете да си набавите ценния елемент, както и витамин К2 и фосфор.

Зелен чай – той често се препоръчва за подпомагането на храносмилането и здравето на чревната флора. Според скорошни проучвания, той може да увеличи развитието на добрите бактерии. Ако пък не харесвате вкуса на зеления чай, можете да го замените с бял.

Коментирай