Здраве и красота

Домашни трикове за прочистване на дебелото черво

Как да изведете токсините от червата и да намалите подуването

28.04.2023г. / 10 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дебелото черво е важна част от отделителната система и като такова в него се задържат всякакви токсини и отпадни вещества след преработката на храната. Когато дебелото черво е задръстено с токсини, вие се чувствате подути, имате запек, газове, което ви кара да се чувствате зле. А и влияе негативно на цялостното ви здраве.

Малки стъпки за всекидневен детокс на тялото

Има някои прекрасни домашни трикове за прочистване на дебелото черво от токсини, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре, по-леки и не така подути, а и ще подпомогнат намаляването на обиколката на талията.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е прекрасен за прочистване на токсините от червата. За да си приготвите смес за прочистване, разбъркайте заедно 2 супени лъжици ябълков оцет с 2 чаени лъжици мед в 1 чаша вода. Пийте тази смес всяка сутрин на гладно. Тя ще ви помогне не само за прочистване на токсините, но ще съдейства за намаляване на холестерола и мастната тъкан в тялото.

Две съставки за детокс на черния дроб

Вода с лимон

Водата с лимон има алкализиращо действие, което балансира pH в чревната флора и организма. Това спомага за по-бързото извеждане на токсините от дебелото черво и тялото. Пийте чаша вода с разтворен в нея пресен лимонов сок всяка сутрин на гладно. Това спомага и за отслабване.

Сок от сини сливи

Пресният сок от сини сливи има прочистващо действие за дебелото черво. Той е богат на алкални съединения и фибри, които ускоряват извеждането на токсините от храносмилателната и отделителната система. Сокът от сини сливи облекчава запек, подуване, газове, стимулира редовността на червата и намаляването на теглото.

Чайове за отслабване и детокс, които можете да си направите у дома

Чай от джинджифил

Джинджифилът има превъзходни качества за детокс на тялото. Той е изключително богат на антибактериални, противовъзпалителни и антисептични вещества. Има свойството да регулира перисталтиката на червата, да ускорява метаболитните процеси, да извежда токсините и да помага в отслабването. Сварете си чай от пресен корен джинджифил и добавете малко канела към него. Пийте през целия ден.

Повече вода и фибри в диетата

Водата и фибрите са много важни за извеждането на токсините от дебелото черво. Пийте повече вода и яжте колкото се може повече пресни зеленчуци. Добавяйте умерено количество плодове. Пълнозърнестите храни също са богат източник на фибри, които допринасят за детоксикирането на дебелото черво.

10 полезни храни за пролетен детокс на организма

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време