Здраве и красота

Йога пози, които ще подобрят стойката ви

Изпълнете няколко лесни асана

27.04.2023г. / 15 33ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако трябва да се доверим на мъдростта на времето, вероятно изразът „Вие сте на толкова години, на колкото е гръбначният ви стълб“ е напълно верен. Още от деца тази част от тялото е подложена на напрежение, носейки тежки раници, а когато пораснем, пък ги заменяме с дамски чанти. След време започваме работа, която често пъти е свързана с дълги периоди, които прекарваме в една поза.

За да поддържаме здравето на костите, ставите и сухожилията, трябва да помислим както за физически упражнения, така и за правилното и пълноценното възстановяване след тях. Един от начините да направим това е чрез йога.

В следващите редове ще ви споделим кои са позите, които ще подобрят стойката ви и ще променят излъчването на тялото ви. Ето ги и тях:

Гомукхасана (Поза кравешко лице)


 

Свързани статии

Седнете на пода. Кръстосайте левия крак, така че ходилото да е насочено към дясната подбедрица. Десният крак пък кръстосайте върху левия, като се опитате коленете да са едно над друго. Използвайте ръцете си, за да ви поддържат, докато бавно спускате бедрата си към пода и петите. Поставете пръстите на дясната си ръка между лопатките на гърба, а с пръстите на лявата се опитайте да ги хванете. Внимателно издърпайте ръцете една към друга. Задръжте в тази позиция или издишайте и спуснете челото до коленете или чак до пода. Вдишайте дълбоко и задръжте между 3-8 вдишвания. За да излезете от позата – отпуснете ръцете си и и вдишайте бавно. Пуснете ръцете напред и се върнете в изходна позиция. Повторете и на другата страна.

Тази поза помага за „отварянето“ на таза, стимулира храносмилането и подпомага работата на репродуктивните органи.

7 начина да балансирате чакрите в тялото си

Поза Балансираща маса


Започнете от изходна позиция – дланите са на земята, коленете са опрени в пода. Вдишайте, като в същото време изпънете десния крак и го повдигнете успоредно на пода, като пръстите сочат надолу. В същото време повдигнете лявата ръка също успоредно на пода. Направете между 3 и 6 вдишвания. След това бавно издишайте, връщайки ръката на пода, както и дясното коляно. Повторете и за другата страна.

Тази асана подобрява баланса, паметта, съсредоточаването и координацията. Тя подпомага работата на коремните мускули и гърба.

Как да балансираме блокираната гърлена чакра

Поза Кобра


Легнете с лице на пода, като брадичката е опряна в него, а ръцете са разположени под нивото на рамене. Краката са един до друг. Стегнете седалищните мускули и притиснете срамната кост в пода. Без да използвате ръцете си, вдишайте и повдигнете главата и гръдния си кош от пода. Вратът трябва да е в една линия с гръбначния стълб. След това се оттласнете с помощта на ръцете, като се опитате да се повдигнете още повече. Вдишайте и задръжте между 2 и 6 пъти. Издишайте, пуснете бавно гръдния кош и главата към пода.

Тази поза „отваря“ гръдния кош и подпомага стабилността на коремните мускули. Подобрява работата на бъбреците.

10 знака, че е време да практикувате йога

Поза Гледащо надолу куче


Дланите са на пода, коленете също. От тази позиция се опитайте да изпънете краката, като ходилата се опрат в пода. Започнете бавно да повдигате ханша към тавана. Ръцете изтласкват тялото нагоре. С прави ръце, като гърба е в неутрална позиция, се опитайте да приближите гръдния кош към ханша. Главата и раменете са свободни, или ако желаете, можете да се опитате да насочите погледа си към пъпа. Задръжте между 4 и 8 вдишвания. Издишайте, сгънете краката в коленете и застанете в изходна позиция, или пък се спуснете до Детска поза.

Тази поза ще подобри силата на гърба и горната част на тялото, стимулирайки работата на мозъка и нервната система.

Изберете мандала и вижте посланието за вас

Коментирай
Здраве и красота