Здраве и красота

За какво подсказват различните коремни болки

Какво може да предизвиква оплаквания в отделни области от корема

16.05.2023г. / 15 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коремните болки могат да са предизвикани от различни причини. Според това те имат определена локализация, острота и сила. В зависимост от това къде и как ви боли корем, можете да разберете какво предизвиква тази болка.

За какво могат да подсказват различните коремни болки?

Как да се справите с болезнените газове в корема

Внимание! Статията е информативна. Ако изпитвате коремни болки, консултирайте се с лекар.

Болки и спазми в долната част на корема

Появата на болки и спазми в долната част на корема обикновено е причинена от газове, подуване, усещане за разпъване и силен дискомфорт. Ако усещате тези оплаквания в долната област, вероятно червата ви са раздразнени. Може да е предизвикано от храна или от друго състояние, което да се консултира с лекар, ако оплакванията не отминават.

Болка ниско долу, поява на кръв при изхождане

Ако изпитвате натрапчиви, остри или силни болки ниско долу в корема и ако те са придружени от кръв при изхождане, това определено е състояние, което да се консултира с лекар. Подобни оплаквания могат да са причинени от сериозни състояния на стомаха и червата, като язва, възпаления на дебелото черво, болест на Крон, в по-тежки случаи дори рак.

Кои храни да консумирате при газове и подуване на корема?

Болка около пъпа

Болките около пъпа могат да са вследствие на различни причини. Хранене с мазни храни и обилни порции може да е в основата на натрупване на мастни отлагания в тъканите, което да доведе до оплаквания в тази зона. Постоянно появяващите се болки около пъпа могат да подсказват и за камъни в жлъчката.

Пареща болка в горната част на корема

Стомахът е разположен в горната част на корема. Ако усещате парене и болка в тази зона, вероятността да имате гастрит, язва или друго възпаления на стомаха или хранопровода е налице.

Тези оплаквания, придружени с подуване, гадене, загуба на апетит и тегло, усещане за тежест, могат да са причинени и от бактериални инфекции. Една от най-честите е свързана с бактерията Helicobacter Pylori. Задължително е да се консултирате с лекар.

6 начина да намалите подуването на корема

Рязка болка вляво

Появата на внезапна болка в лявата област на корема без значение дали можете да определите дали е високо или ниско, може да е провокирана от възпаление на дебелото черво, наречено дивертикулит. То обикновено е придружено с болки и спазми, подуване, тежест в корема, запек. Една от най-честите причини за това състояние е бедна на фибри диета.

Рязка болка вдясно

В дясната област на коремната кухина са разположени жлъчният мехур, апендиксът и черният дроб. Ако се появи болка в тази зона и тя е остра и силна, задължително се консултирайте с лекар, за да се определи точната причина за появата ѝ.

Чайове при подуване на корема и стомаха

Болки в горната част, придружени с киселини и парене

Тези оплаквания най-често са свързани с рефлукс. При това състояние е налице възпаление на стомашната лигавица или хранопровода, които предизвикват връщане на киселини обратно към хранопровода и устната кухина. При това състояние се наблюдава пареща и изгаряща болка в горната част на корема и гърдите.