Здраве и красота

Петте най-вредни храни при диабет

Защо е важно да ги избягвате

25.05.2023г. / 06 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е едно от най-коварните заболявания, които могат да останат скрити задълго и да поразят много органи и системи. До голяма степен той се влияе от храненето, въпреки че храната не е единственият фактор, който може да го отключи. И все пак, от храната зависи дали кръвната захар и инсулинът ще се повишат или ще останат стабилни без резки скокове и спадове. 

11 храни и напитки, помагащи в контрола на кръвната захар

Когато имате диабет, някои храни са непрепоръчителни, други са направо забранени. Те повишават прекалено много и твърде рязко кръвната захар, което предизвиква вълна от негативни процеси в тъканите и органите. Ето защо е най-добре да ги избягвате напълно. 

Сред най-забранените храни при диабет се открояват пет, които имат най-силно отрицателен ефект върху здравословното състояние. 

Кои са петте най-вредни храни при диабет?

Бял хляб

Белият хляб и всичко приготвено от бяло пшеничено брашно е забранено при диабет. Белият хляб и тестото от бяло брашно имат много висок гликемичен индекс, което означава, че повишават рязко и прекалено кръвната захар. 

Полезни храни за закуска за диабетици

Рафинираното бяло брашно е лишено от ценните фибри и протеини, съдържащи се в целите зърна, което го прави нездравословно както при диабет, така и по принцип. По същата логика белият ориз е непрепоръчителен при диабет за разлика от кафявия, черния и червения, които са пълнозърнести. 

Сушени плодове 

С плодовете като цяло трябва да се внимава, ако имате диабет. Но сушените плодове са по-скоро забранени и трябва да се избягват изцяло, защото те са много по-концентрирани откъм захарен състав от пресните. Това е така, защото при дехидратирането им захарите се концентрират и насищат в пъти повече, отколкото при пресните плодове. 

Мляко

Прясното мляко не е най-добрият избор при диабет. Млечните продукти повишават кръвната захар, защото съдържат въглехидрати и могат да влошат инсулиновата резистентност. Киселото мляко е изключение. От него можете да си позволявате по една чаша на ден. 

Трябва ли да приемате повече протеини, ако имате диабет

Плодови сокове 

Прясно изцедените плодови сокове са известни като здравословен избор, към който много хора се стремят. Те обаче не знаят, че плодовите сокове са много концентрирани на захари, което ги прави лош избор при диабет, а и не само. 

Те са лишени от голяма част от фибрите, които присъстват в целите плодове. Консумацията им, особено на гладно, може да повиши кръвната захар до няколко пъти. 

Пържени, печени картофи, картофено пюре 

Картофите във всичките им форми не са подходяща храна за диабетици. Те имат много висок гликемичен индекс. Това важи особено за картофеното пюре и варените картофи. Сред всички варианти на приготвяне тези два повишават още повече гликемичния индекс на картофите и ги правят забранен избор при диабет. 

13 храни, помагащи за баланса на кръвната захар

Коментирай