Здраве и красота

11 храни и напитки, помагащи в контрола на кръвната захар

Вкусни и полезни за здравето

20.04.2023г. / 09 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между киноата, смокините, чесъна, семената от чиа, рибата, зеления чай, грейпфрута, граха, кафявия ориз? Тези храни и напитки са смятани не само за едни от най-полезните за нашето здраве, но и за контрола на нивата на кръвната захар. Знаем, че за да бъдем в добро здраве е важно да ги поддържаме в здравословни стойности. Това не е необходимост само за хората, които страдат от метаболитен синдром или тези с диабет тип 1 и 2.

Вижте кои други храни и напитки се смятат за полезни за стабилизиране на глюкозата в кръвта.

1. Боб – Той е богат на фибри и протеини, които ни помагат да се чувстваме сити. Заедно с други хранителни вещества, водят до относително нисък гликемичен индекс, което помага в поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

2. Спанак – Осигурява ни фибри, витамини, фолат, хлорофил, манган, калций, калий, цинк, фосфор, протеини и каротин. Гликемичният индекс на спанака е почти 0 и затова е много полезен за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Плодове и зеленчуци, които детоксикират тялото от никотина

3. Сладки картофи – Според западни изследвания, консумацията им в умерени количества може да помогне за поддържане нивата на кръвната захар в здравословен диапазон, дори при страдащите от диабет.

4. Горски плодове – Те са едни от най-подходящите за консумация, когато се стремим към стабилизиране на кръвната захар. Имат малко захари и калории, но са изключително богати на антиоксиданти.

5. Овесени ядки – Западни проучвания потвърждават, че консумацията на пълнозърнести храни и храни с високо съдържание на фибри помага за намаляване на риска от диабет с почти 35 до 42%. Овесената каша е с високо съдържание на фибри.

10 признака на висока кръвна захар

6. Ядки – Според изследване на канадски специалисти, консумацията на ядки всеки ден може да помогне за контролиране на диабет тип 2. Важно е да се отбележи, че ядките имат много по-нисък гликемичен индекс, който варира от 14 до 21. Те съдържат относително минимални количества въглехидрати в сравнение с любимите закуски, консумирани от повечето хора, отбелязват учените. Важно е ядките да не са овкусени със сол, захар, шоколад, подправки.

7. Гъби – В зависимост от вида гъба, която избираме, гликемичният им индекс може да варира, въпреки че винаги се счита за нисък. Гъбите имат малко калории, може да се използват в някои случаи като заместители на месо и са богати на витамин D.

Домашна билкова напитка за баланс на кръвното налягане

8. Карфиол – Кръстоцветните зеленчуци като карфиол са много полезни по отношение на контрола на кръвната захар. Освен това е известно, че намаляват риска от сърдечни заболявания и имат противоракови свойства.

Свързани статии

9. Сок от нар – Съдържа антиоксиданти, за които е доказано, че благоприятстват здравето на сърцето. За сока от нар се смята, че помага за намаляване на кръвното налягане, кръвната захар и е полезен при анемия. Важно е да избираме такъв, който няма добавени захари.

10. Бадемово мляко без захар – Богато на калций, магнезий и е чудесна напитка в контрола на кръвната захар.

11. Кокос – Кокосово мляко, кокосова вода, кокосов орех, масло. Всички те, консумирани в умерени количества биха могли да бъдат част от здравословния ни начин на хранене, който цели да балансира нивата на кръвната захар.

Коментирай