Здраве и красота

Трябва ли да приемате повече протеини, ако имате диабет

Защо протеините имат голямо значение за контрола на кръвната захар

20.01.2023г. / 05 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословното хранене е нещо, което всеки трябва да приеме като свой начин на живот за повече здраве. Това важи както за хората със здравословни проблеми, така и за всички останали, които не се борят с никакви здравословни състояния и заболявания.

Диабетът е едно от най-разпространените заболявания, за съжаление, което засяга милиони хора по света. При това заболяване панкреасът или не произвежда никакъв инсулин, или е в прекалено малки количества, за да може въглехидратите и захарите в храната да се обработят и усвоят правилно.

Най-вредните храни за диабетиците (галерия)

В такива случаи се налага спазване на стриктна диета и добавяне на подходящи за целта медикаменти.

Правилното хранене е от особена важност при диабет. Контролирането на приема на въглехидрати е от съществено значение независимо от това дали се налага прием на медикаменти или не. Ако имате диабет и не спазвате никаква диета с ограничения в приема на въглехидрати, тялото ви, органите и системите ви ще пострадат с течение на времето.

Неспособността на организма да осигурява необходимите количества инсулин ще се отрази на редица функции в тялото, които ще се окажат пагубни за сърдечносъдовата система, бъбреците, очите, нервната система.

Поддържането на кръвната захар до голяма степен зависи от това дали приемате достатъчно протеини с храната или не. Протеините имат свойството да забавят повишаването на кръвната захар след хранене, което е от съществено, дори жизненоважно значение при хора с диабет.

Има ли най-добра диета при диабет тип 2 и коя е тя

При страдащите от диабет тип 2 чувствителността на клетките към инсулина е намалена, според клиника Кливланд. Инсулинът, който панкреасът произвежда или е недостатъчен, или не бива усвоен по качествен начин от клетките, което пречи на абсорбирането на въглехидратите и трансформирането им в енергия, както би следвало.

Тренировките, редовната физическа активност и правилното хранене в такива случаи са от изключително значение, за да се увеличи чувствителността на клетките към инсулина и да се подобри абсорбирането на захарите.

Тук се намесва важността на протеините. Те са от голямо значение за контролирането на кръвната захар и подобряването на чувствителността на клетките към инсулина. Добавянето на повече протеини към храната спомага за стабилизиране на кръвната захар, което е от съществено значение за страдащите от диабет.

Топ 5 забранени храни за диабетици

Според клиника Кливланд, добавянето на повече качествен протеин към диетата при хората с диабет е от голямо значение за контролирането на кръвната захар. Протеини могат да се добавят чрез храната, ако консумирате повече постно месо (без мазнини), яйца, млечни продукти, риба, ядки, бобови, семена, тофу, соя и соеви продукти.

Свързани статии

Разнообразието от протеини е много важно за здравословното хранене. Важно е и за контрола на диабета. Хората, страдащи от диабет е добре да приемат повече протеини с диетата си. Това е една от най-добрите стратегии за контрол на кръвната захар и поддържането ѝ в оптимални граници.

5 промени в ежедневието, с които да се справите с диабет тип 2

Заедно със здравословните протеини е важно да се приемат и достатъчно фибри чрез плодовете и зеленчуците. Фибрите също имат огромен принос в контрола на кръвната захар.

Протеините и по-високият им прием е от съществено значение за страдащите от диабет, както и за борещите се с наднормено тегло. Според изследвания от 2018 година, публикувани в списание Diabetes, цитирани от healthdigest.com, високият прием на протеини има голям принос в контрола на диабет тип 2 и поддържането на здравословни нива на кръвна захар.

2 важни групи храни, балансиращи кръвната захар

Коментирай