Здраве и красота

Защо динята е суперхрана и защо е полезна

Здравословните качества на динята, които заслужават внимание

23.05.2023г. / 06 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Динята е плод, който свързваме с утоляване на жажда в горещите летни месеци. Нейният сезон скоро наближава и ако все още не сте я включили в менюто си, време е да го направите. И то не защото динята е просто сочна и сладка, а защото тя има невероятни ползи за здравето, заради които може да се нарече истинска суперхрана

Суперхрани, с които е опасно да се преяжда

Защо динята е толкова полезна и защо е важно да я хапвате редовно, когато е в сезона си?

Динята притежава невероятни качества. Тя съдържа много мощни антиоксиданти, които не само ви предпазват от бръчки и стареене, но и забавят стареенето на клетките, потискат развитието на ракови изменения, намаляват стреса и възпаленията във всички тъкани. 

Активните вещества в динята се борят със свободните радикали, причиняващи възпаления и вредни изменения в клетките и тъканите. 

Червеният цвят на динята се дължи на ликопена в нея. Този пигмент е антиоксидант по рода си. Среща се в червените плодове и зеленчуци и притежава много мощно действие в много отношения. 

23 причини защо джинджифилът е суперхрана

Динята има свойството да облекчава болки в мускулите, ставите, меките тъкани. Според изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, цитирано от healthdigest.com, динята и сокът от нея имат свойството да потискат болките в мускулите след тренировка. 

Динята е много ефективна и за намаляване на болката в ставите, меките тъкани, главата. 

Динята е полезна и за контролирането на сърдечния ритъм отново благодарение на ликопена в състава си. Той е много мощен антиоксидант, важен за сърдечносъдовата система, тъй като намалява възпаленията в нея и предпазва от хронични и дегенеративни заболявания. Редовната консумация на диня допринася за контрола на холестерола, кръвното налягане.

Суперхрани за здраво сърце

Свързани статии

Освен това тя съдържа съединение, наречено цитрулин, което има и съдоразширяващ ефект. Цитрулинът съдейства за отпускане на стените на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, предпазвайки артериите от запушване и стеснения. 

Подобряването на еластичността на стените на кръвоносните съдове е от съществено значение за кръвообращението, тъй като по този начин се намалява риска от сериозни сърдечносъдови инциденти. 

Черната леща – новата суперхрана

Динята е чудесен здравословен избор и заради богатото наличие на вода в нея. Водното ѝ съдържание е много високо и е богата на много фибри. Това я прави превъзходен начин да хидратирате тялото си и да балансирате обмяната на веществата. 

Динята е много богат източник на витамин С и А. Те са също толкова важни антиоксиданти, които допринасят за регулиране на теглото, регенерацията на клетките, забавяне на стареенето и потискане на възпаленията. 

Динята е плод, който свързваме с утоляване на жажда в горещите летни месеци. Нейният сезон скоро наближава и ако все още не сте я включили в менюто си, време е да го направите. И то не защото динята е просто сочна и сладка, а защото тя има невероятни ползи за здравето, заради които може да се нарече истинска суперхрана. 
Защо динята е толкова полезна и защо е важно да я хапвате редовно, когато е в сезона си?
Динята притежава невероятни качества. Тя съдържа много мощни антиоксиданти, които не само ви предпазват от бръчки и стареене, но и забавят стареенето на клетките, потискат развитието на ракови изменения, намаляват стреса и възпаленията във всички тъкани. 
Активните вещества в динята се борят със свободните радикали, причиняващи възпаления и вредни изменения в клетките и тъканите. 
Червеният цвят на динята се дължи на ликопена в нея. Този пигмент е антиоксидант по рода си. Среща се в червените плодове и зеленчуци и е много силен антиоксидант. 
Динята има свойството да облекчава болки в мускулите, ставите, меките тъкани. Според изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, цитирано от healthdigest.com, динята и сокът от нея имат свойството да потискат болките в мускулите след тренировка. 
Динята е много ефективна и за намаляване на болката в ставите, меките тъкани, главата. 
Динята е полезна и за контролирането на сърдечния ритъм отново благодарение на ликопена в състава си. Той е много мощен антиоксидант, важен за сърдечносъдовата система, тъй като намалява възпаленията в нея и предпазва от хронични и дегенеративни заболявания. 
Редовната консумация на диня допринася за контрола на холестерола, кръвното налягане. Освен това тя съдържа съединение, наречено цитрулин, което има и съдоразширяващ ефект. Цитрулинът съдейства за отпускане на стените на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, предпазвайки артериите от запушване и стеснения. 
Подобряването на еластичността на стените на кръвоносните съдове е от съществено значение за кръвообращението, тъй като по този начин се намалява риска от сериозни сърдечносъдови инциденти. 
Динята е чудесен здравословен избор и заради богатото наличие на вода в нея. Водното ѝ съдържание е много високо и е богата на много фибри. Това я прави превъзходен начин да хидратирате тялото си и да балансирате обмяната на веществата. 
Динята е много богат източник на витамин С и А. Те са също толкова важни антиоксиданти, които допринасят за регулиране на теглото, регенерацията на клетките, забавяне на стареенето и потискане на възпаленията. 
Коментирай
Свободно време