Здраве и красота

6 от най-вредните за здравето храни

Защо е от ключово значение да ги избягвате

23.05.2023г. / 17 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната е нещото, което влиза в тялото ни постоянно и ежедневно. Ето защо тя е от изключително значение. Храната може както да ни помогне да сме по-здрави и жизнени, пълни с енергия и изглеждащи блестящо, така и да ни разболее. От значение е с какво се храним и какви избори правим всеки ден в менюто си. 

10-те най-вредни храни

Има някои храни, които са не особено здравословни, но има и такива, които са изключително вредни и консумацията им не само трябва да е ограничена, а дори напълно изключена. 

Кои са най-вредните храни, които е добре изобщо да не консумирате?

Газирани напитки 

Газираните напитки са един от най-лошите избори, които можете да направите. Без значение дали са подсладени със захар или са с изкуствени подсладители, които обещават да не добавят калории към приема ви, не ги пийте. Газираните напитки повишават рязко кръвната захар, което се отразява пагубно дори на хора, които не страдат от диабет или метаболитни смущения. 

Пуканки и други храни, предназначени само за микровълнова фурна 

Пуканките може да са ви любимо занимание на дивана пред телевизора, но не са здравословен избор. Те съдържат огромно количество хидрогенирани мазнини, трансмазнини и наситени мазнини, които вредят на холестерола и сърдечносъдовата система.

9 от най-вредните храни за сърцето

Освен това в готовите пуканки има добавени аромати и овкусители, които допълнително действат пагубно на здравето, заради което е важно да ги избягвате. 

Преработени меса и колбаси 

В тези продукти се съдържат много подобрители, оцветители, наситени мазнини, трансмазнини, сол, захари под всякаква форма. Тези продукти могат да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и рак, което ги прави изключително нездравословни, дори вредни и опасни. 

Маргарин 

Маргаринът съдържа хидрогенирани масла и трансмазнини, които са сред най-опасните за здравето. Те съдействат за образуването на плаки по съдовете вследствие на повишен холестерол, което създава условия за отключване и задълбочаване на сърдечносъдови заболявания. 

Най-вредните храни за диабетиците (галерия)

Свързани статии

Пържени храни 

Пържените храни е добре да се избягват всячески, особено тези, които са пържени в дълбока мазнина на висока температура. Пържени и панирани меса, млечни продукти и зеленчуци са сред най-вредните избори, които можете да направите за тялото и здравето си, защото са богати на трансмазнини, наситени мазнини и калории, които товарят значително организма. 

Изкуствени подсладители 

Въпреки че изкуствените подсладители се предлагат като алтернатива на захарта и не съдържат калории, това не ги прави здравословни. Те имат вредни ефекти върху ендокринната и храносмилателната системи, които могат да са предпоставка за хронични, автоимунни, хормонални проблеми, дори храносмилателни смущения.

Храни, от които сутрин сме подпухнали

Някои от тях предизвикват газове, подуване, диария, възпаления в тъканите, дори повишен риск от рак. 

Коментирай
Здраве и красота