Здраве и красота

10 суперхрани, богати на протеини

Вкусни и полезни

26.05.2023г. / 12 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че богатите на протеини храни са от съществено значение за изграждането на мускулите и извършването на множество други функции в тялото. Ето защо се нуждаем от протеини в менюто си, както от животински, така и от растителни източници. Протеините ни осигуряват ситост, енергия, което ги прави чудесна храна за здравословната диета. Вижте кои суперхрани, освен яйца, кисело мляко, кокосово мляко и вода, морски дарове, боб, грах, свинско месо, да добавите към вашето меню.

Сирене котидж  -  Вкусно,  с много малко количество сол, около 13 г протеини на една чаша, сиренето котидж е чудесно за онези от вас, които не бива да консумират солени сирена и спортуват. Също така, консумацията му ни осигурява калций, витамин D. Това сирене е много леко, подходяща добавка е за салати, яйца, здравословни кремове. 

6 от най-вредните за здравето храни

Говежда пържола - Говеждото месо е една от най-богатите на животински протеини храна. Това месо е и особено богато на аминокиселини. За тях се смята, че спомагат за предотвратяване на множество заболявания, причиняващи загуба на мускулна маса. Просто казано, те предпазват и изграждат вашите мускули. Аминокиселините е известно, че могат да намалят кръвното налягане и да укрепят съединителната тъкан. 

Пуешки гърди - Освен че са една от най-добрите храни с високо съдържание на протеини, пуешките гърди също ни осигуряват една ситост след консумация. Те имат по-малко мазнини и калории от повечето други видове месо. Също така съдържа селен, който можеш антиоксидант. 

Кои храни да приемате в различните часове на деня

Сьомга – Тя е източник на хранителни вещества, за които се смята че значително допринасят за цялостното здраве. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата (но и в другите видове риба) е известно, че намаляват възпалението в организма и помагат за облекчаване на болки в ставите, подобряват метаболизма, грижат се за здравето на сърцето и мозъка, кожата и други. 

Фъстъчено масло – Качествено, без добавени захар, сол, мед и овкусители. То засища, дава енергия и много растителни протеини от фъстъците. Фъстъченото масло е подходящо за филийка препечен тост, за приготвянето на здравословни десерти, за смутита и други. 

Вкусни зеленчуци, богати на протеини

Шамфъстък – Той е добър източник на фибри, което насърчава здравето на храносмилателната система. Фибрите също могат да насърчат ситостта, намалявайки риска от преяждане и подпомагат загубата на тегло. Шамфъстъците също са с високо съдържание на фолиева киселина, което е полезно за здравето на бременните жени, но и не само. Препоръчително е ядките да са без добавена сол, особено ако се опитвате да отслабнете. Други вкусни и полезни ядки, които са богати на протеини и може да добавите към вашата диета са бадеми, пекан, орехи.

Топ 10 храни, богати на магнезий (галерия)

Киноа – Една чаша киноа ни осигурява приблизително 24 грама растителни протеини. Киноата е вкусна и лека храна за консумация, но в същото време ни осигурява ситост и енергия. Богата е на растителни съединения, като кверцетин и кемпферол, за които е известно, че имат противовъзпалителни и противоракови свойства. Киноата е чудесна като гарнитура, за салати, супи, смутита, десерти. 

Леща – Още една полезна суперхрана с много протеини за вашето здравословно меню. Лещата ни осигурява и фолиева киселина, фибри, калий. Известно е, че консумацията ѝ благоприятства здравето на сърцето, храносмилането. Лещата е богата на желязо и фолиева киселина. 

Свързани статии

Кайсии – Да, кайсиите също са богати на протеини и са много полезни за здравето ни. Освен калий и фибри, кайсиите са богати и на нехемово желязо (вида желязо, което се намира в растителните източници на храна). Кайсиите са богати и на фибри, което е чудесно, ако страдате от запек, тъй като този вид плод може да подобри храносмилането ви. 

Авокадо - Плодът е богат на фолат, мастни киселини, фибри. Според изследвания, редовната му консумация спомага за предотвратяване натрупването на хомоцистеин - вещество, което може да допринесе за депресия, влошава кръвообращението и нарушава доставянето на хранителни вещества в мозъка.

Коментирай