Здраве и красота

Може ли влошеното здраве на черния дроб да е пречка по пътя към отслабването?

Омазненият черен дроб може да е не само следствие, но и причина за наднорменото тегло

26.05.2023г. / 09 18ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако някога сте искали да свалите някой друг килограм, със сигурност сте опитвали всичко – диети, ограничения, спорт,  гладуване… Но сякаш идеалното тегло и перфектната форма си остават там – някъде в мечтите. Изглежда има тайна, която не знаем, нещо, което пропускаме. Но какво? Може би трябва да помислим за фактор, който досега не сме отчитали. Когато говорим за отслабване, изглежда здравето на черния дроб може да играе основна роля в загубата на тегло. Но нека първо изясним основните функции на този важен орган. И така:

Каква е ролята на черния дроб в организма ни?

Черният дроб е уникален орган, може би най-сложният в нашето тяло, а пък по големина му отстъпва само кожата. Друг интересен факт е, че той може да се регенерира напълно и е основна част от храносмилателната система. Той заема ключова роля в метаболитните процеси, изпълнявайки повече от 400 жизненоважни функции. Черният дроб спомага за складирането и синтеза на холестерола, преработката на токсични продукти, запазването и обработката на витамини и минерали, разграждането на белтъци, складирането на енергия под формата на гликоген и дори взима участие в хормоналния обмен.

5 неща, които се променят, когато сваляме коремните мазнини

Как той е свързан с отслабването?

Ако искаме да “пренастроим” организма си, вероятно бихме поставили черния дроб в центъра на тази сложна задача. Както вече споменахме, той участва в почти всеки метаболитен процес в тялото, включително и превръщането на хранителните вещества във вещества, които тялото ви може да използва. Разграждането на мазнините, съхраняването на захар като триглицериди, създаването на енергия, метаболизма и способността за отслабване и може би най-важното от всичко – освобождаването от отпадни продукти – всички тези негови функции имат директна връзка със загубата на тегло.

Свързани статии

Черният дроб е толкова важен, че дори има директен път от храносмилателните органи до него – т.нар. “портна вена”. Според д-р Алън Крисчънсън, автор на книгата “Диета за възстановяване на метаболизма”: “Когато черният дроб не е в добро здраве, вие сте склонни да съхранявате мазнини, особено около средната част на тялото си, плюс това ви е много по-трудно да се възползвате от използването на хранителните вещества, от които се нуждаете, за да изгорите тази мазнина.” Това означава, че каквато и диета да изберете и колкото и сила на волята да имате, загубата на тегло в почти невъзможна. Д-р Крисчънсън добавя и че: “Самото определение за бавен метаболизъм е “черен дроб, който е твърде претоварен, за да може да съхранява временно енергия.”

Нови изследвания показват, че затлъстяването на черния дроб не е само следствие от наддаването на тегло, а и основна причина за това. Когато черният дроб е претоварен със захар, той я съхранява като мазнина, като това може да предизвика огромен възпалителен отговор, който да е свързан с редица тежки болести като сърдечни заболявания и дори рак. Ето защо, за да успеете да свалите желаните килограми, първо трябва да се погрижите за възстановяването на здравето на черния дроб. Освен това по този начин ще подобрите значително и енергията си, тъй като при отслабена функция на черния дроб се наблюдава значително понижаване на нивата ѝ.

Как можете да подобрите здравето на черния дроб?

Със сигурност първата стъпка, която трябва да предприемете е да намалите консумацията на преработени храни и напитки. В това число влизат: преработени храни, пакетирани храни, рафинирана захар, прекалено големи количества сол, пържени храни, храни богати на наситени мазнини, всякакви сладкиши, храни богати на глутен, прости въглехидрати, както и прекалено големи количества яйца и червени меса. Можете да замените всички тези не дотам полезни храни с тяхна здравословна алтернатива. Това могат да бъдат повече пресни плодове и зеленчуци, ядки, семена. Ако пък изпитвате постоянен глад, хапвайте повече зелени зеленчуци – те са бедни на скорбяла и са едни от най-нискокалоричните храни.

Избягвайте консумацията на алкохол и храненето късно вечер. Ако желаете, можете да добавите към хранителния си режим и съответните добавки. На пазара съществуват и много продукти, в чиито състав влизат куркума, ментово масло, цикория, бял равнец, екстракт от бял трън и др. Те могат да пречистят черния дроб и да ви помогнат по пътя към отслабването. Разбира се, преди да използвате каквато и да е хранителна добавка, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Коментирай