Здраве и красота

Домашни хитрини при раздразнен стомах

Как да успокоите болки в корема без лекарства

29.05.2023г. / 12 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Раздразнен и болезнен стомах е нещо, с което никой не иска да се сблъсква. Болката в стомаха може да наруши ритъма ви, да помрачи всяко ежедневно действие и да се превърне в непоносима пречка за нормалния живот. 

Видове коремни болки – за какво подсказват?

Болките в стомаха могат да се появят по различни причини. Те могат да доведат до киселини, спазми, парене, подуване, гадене и да причинят сериозен дискомфорт. Можете да ги успокоите с някои натурални средства при раздразнен стомах, които са наистина ефективни. 

Кои са домашните хитрини при раздразнен стомах, с които да успокоите дискомфорта и болките в корема?

Джинджифил 

Джинджифилът е известен с болкоуспокояващите и противовъзпалителните си свойства. Той е чудесно средство за успокояване на раздразнен стомах, болки, парене и киселини. Сварете си чай от пресен корен джинджифил или го настържете, смесете го с малко пресен лимонов сок, мед и зехтин и приемайте по една супена лъжица 3 пъти на ден на гладно. 

Причини за коремни болки след тренировка

Банани 

Бананите са щадяща храна при раздразнен стомах. Те помагат за облекчаването на болката и киселините. Благодарение на калия в състава си те намаляват усещането за подуване и раздразнение. Месестата им структура не дразни стомаха и помага за намаляване на болката. 

Ябълки без кора

Обелените ябълки са добро средство против раздразнен стомах. Те съдържат голямо количество пектин, който намалява раздразнението, усещането за подуване и болка. В допълнение пектинът е полезен за намаляване на холестерола. 

Храни, премахващи стомашните болки

Ориз 

Оризът не дразни стомаха и по тази причина е подходящ за консумация при раздразнен корем. Той се усвоява лесно и не предизвиква допълнителен дискомфорт. Нишестето в ориза помага за намаляване на раздразнението и възпалението по лигавицата на стомаха. 

Кисело мляко 

Киселото мляко съдържа полезни пробиотични бактерии, които облекчават раздразненията в стомаха и червата. Това допринася за нормализиране на храносмилането и успокояване на болката в корема. 

6 начина да успокоите болките при синдром на раздразнено черво

Чай от мента 

Ментата има свойството да намалява болките и спазмите. Чаят от мента е много подходящ при раздразнен стомах, болки, киселини, подуване, газове. 

Коментирай
Свободно време