Здраве и красота

Трикове за спиране на кървенето от носа

Как да спрете кръвотечението от носа

03.06.2023г. / 17 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кръвотечението от носа може да настъпи внезапно по много причини. Сред тях са сухота в лигавицата на носа, удар, травма, кихане, рязко издухване на носа, търкане с ръка, високо кръвно налягане, алергии, слаби капиляри, различни инфекции на дихателните пътища, включително вирусни и бактериални.

Защо силното издухване на носа е опасно?

Каквато и да е причината за поява на кървене от носа, ще искате да спрете кръвта възможно най-бързо.

Ето някои хитри трикове да успеете да го направите с домашни средства.

Лед

Ледът охлажда моментално, което свива кръвоносните съдове и помага за спиране на кръвотечението. Наложете малко лед, обвит в памучна кърпа. Изчакайте носът и околните тъкани да се охладят добре.

Оцет

Какво помага при запушен нос и възпалени синуси?

Оцетът също има свиващи свойства спрямо кръвоносните съдове, особено капилярите. Напоете кърпичка с оцет и внимателно пъхнете в ноздрите. Изчакайте да подейства известно време, докато кръвотечението спре.

Сол

Солта е естествено средство да спрете кръвта. Тя съдържа минерали, които действат успокояващо на лигавицата, свиват съдовете и съдействат за спиране на кръвотечението. Направете си домашен физиологичен разтвор от морска сол и вода, с който да направите промивка на носа.

Полезни етерични масла при запушен нос

Витамин Е

Вземете капсула витамин Е. Втрийте маслото от нея във вътрешността на носа. Витамин Е има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които помагат за успокояване на раздразнената и разранена лигавица.

Свързани статии

Портокалов сок

Изцедете сока от един портокал. Напоете с него памучна кърпа и пъхнете в ноздрите. Изчакайте да подейства, докато кръвта спре. Можете и да пиете повече портокалов сок за здраве и против кървене от носа, ако ви се случва често.

Какво означава, ако цикълът ви трае прекалено дълго?

Портокаловият сок е много богат на витамин К, който спомага за регулирането на кръвосъсирването и кръвотечението.

Яжте повече пълнозърнести продукти

Ако страдате често от кървене от носа, наблягайте на пълнозърнестите храни в диетата си. Те са богат източник на цинк и желязо, които са важни елементи в регулацията на кръвосъсирването. Цинкът допринася за заздравяване на стените на кръвоносните съдове, което ги прави по-здрави и устойчиви.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати