Здраве и красота

Защо бета-каротинът е толкова важен за здравето

Здравословни ползи от храните, богати на този антиоксидант

07.06.2023г. / 07 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бета-каротинът е пигмент, който придава оранжев цвят на плодовете и зеленчуците. Той е нещо много повече от просто багрило – бета-каротинът е мощен антиоксидант с превъзходни ползи за здравето.

Бета-каротинът всъщност се трансформира във витамин А в организма. Витамин А е мастноразтворим витамин с невероятни свойства и ползи за здравето, тъй като участва в редица процеси в организма.

Антиоксиданти, които помагат в отслабването

Той е от съществено значение за правилното делене на клетките, за зрението, кожата, забавянето на стареенето на клетките, борбата със свободните радикали, имунитета, изобщо за цялостното здраве.

Защо бета-каротинът е толкова съществен за здравето?

Бета-каротинът преди всичко е много силен антиоксидант, който неутрализира отрицателното действие на стреса в клетките. Той се бори с уврежданията, които стресът им нанася, затруднявайки ги да се делят правилно.

Свободните радикали, които затрудняват този процес, биват неутрализирани от бета-каротина, което е едно от най-положителните му свойства.

Потискането на влиянието на свободните радикали е много важно, за да може всички клетки в тялото да се делят правилно и без потенциално злокачествени изменения.

Потискането на влиянието на свободните радикали предпазва не само от ракови и злокачествени изменения в клетките, но и от хронични и възпалителни заболявания.

Консумацията на храни, съдържащи антиоксиданти, е важна и за имунната система. Антиоксидантите, какъвто е бета-каротинът, стимулират функциите на имунната система, правейки я по-способна да се бори с атаките на външните патогени, които причиняват различни заболявания и здравословни проблеми.

Кверцетин – един от най-важните антиоксиданти за здравето

За да си набавите всички необходими антиоксиданти, е нужно на ден да консумирате 2-3 порции зеленчуци или плодове, съдържащи бета-каротин. Той се съдържа в морковите, тиквата, сладките картофи, доматите, червените чушки, портокалите, спанака, зелето, пъпешите, кайсиите, граха.

Препоръчително е да наблягате на пресните плодове и зеленчуци, които го съдържат. Замразените не са така богати на бета-каротин като пресните.

Защо бета-каротинът е толкова важен за здравето?

Бета-каротинът е много здравословен натурален хранителен елемент, необходим на организма, защото участва в забавянето на стареенето на клетките. Той е антиоксидант и като такъв една от функциите му е да се бори с оксидативния стрес, дефектите при делене на клетките и ДНК.

10 антиоксиданта за сияеща кожа и откъде да ги набавите

Свързани статии

Бета-каротинът участва в редица процеси в тъканите на белия дроб, имунната система, кожата, храносмилателната система, зрението, сърдечносъдовата система.

Защо с бета-каротина все пак трябва да не се прекалява?

Това, че един елемент е здравословен не означава автоматично, че можете да го консумирате в огромни количества. Бета-каротинът в големи количества може да доведе до промени в кожата, пожълтяване, което не се счита за опасно, но е знак, че сте прекалили с него.

Чайове, много богати на антиоксиданти

Ако по някаква причина приемате хранителни добавки с бета-каротин или консумирате много големи количества храни, които го съдържат и сте пушач, това е лоша комбинация. Комбинацията от високи нива на бета-каротин и пушене увеличава риска от рак, сърдечносъдови заболявания, ранна смърт.

Коментирай