Здраве и красота

Как да овладеем алергиите?

Приемайте повече витамин C

09.06.2023г. / 16 03ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че много от нас не могат да обяснят или не знаят какви са причините заради които възниква дадена алергия, без съмнение всеки може да опише нейните симптоми. Най-често това са кихане, течащ и запушен нос, сърбеж на кожата, сърбеж на очите и др. Според данни, около 20% от българите страдат от сенна хрема, а в световен план над 1 милиард души са засегнати от последствията ѝ. Какво представлява алергията? Думата произлиза от гръцките думи „allos“ (различен, друг) и „ergos“ (дейност). Това състояние се характеризира с повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда – антигени, след предшестващ контакт с тях. В този случай антигените са известни под името алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система. Такава реакция е придобита, предвидима и краткотрайна.

В следващите редове ще ви предложим няколко начина как да се опитате да овладеете по-леките случаи на алергия. Ето ги и тях:

Назални промивки с физиологичен разтвор

Изплакването на носа премахва слузта от него и може да облекчи симптомите на алергия. Така можете успешно да отстраните секретите, отмивайки повечето бактерии и алергени, които сте вдишали.

Пъпки в различни части на тялото - на какво се дължат?

HEPA филтри

Високоефективният въздушен филтър за частици (познат като HEPA филтър) е механичен филтър, който работи като прокарва въздуха през фина мрежа. Тази мрежа улавя вредни частици като полени, пърхот на домашни любимци, акари и тютюнев дим. За най-добри резултати HEPA филтърът трябва да се подменя всеки месец.

10 начина да облекчите астмата и признаците на алергия

Приемайте пробиотици

Пробиотиците могат да помогнат за намаляване на симптомите на алергия, особено когато се приемат по време на сезона на алергиите. Доказано е, че някои щамове полезни бактерии (например Bifidobacteruim longum ) регулират Т-клетките, което може да помогне за по-силен имунен отговор към обичайните алергени.

Може ли стресът да влоши алергиите?

Затваряйте прозорците

Дръжте прозорците и вратите затворени и ако е необходимо, включете климатика, особено когато броят на полените е висок. Това ще ви помогне да намалите излагането си на дразнители.

4 етерични масла при алергии

Измивайте тялото и косата си

Когато се върнете у дома след дейности на открито, свалете горните си дрехи и обувки преди да влезете вкъщи (можете да се съблечете в коридора). След като влезете, можете да си вземете душ, измивайки кожата и косата си – така ще премахнете най-много алергени (в това число и цветен прашец). Дрехите си пък сложете директно в пералнята. Това може да ви изглежда прекалено, но може да ви помогне да преминете през сезона на алергиите с по-малко утежняващи симптоми.

Неща в дома, които ви карат да кихате

Носете маска

Носенето на маска се превърна в нещо обичайно за много хора. Така можете да предпазите другите не само от вашата настинка или грип, но и да блокирате навлизането на цветен прашец и други алергени в носа и устата ви. В магазинната и аптечна мрежа има много модели маски, някои от които могат да възпрепятстват навлизането на до 95% от алергените.

Хидратирайте тялото си

Вода, сок без захар, както и други безалкохолни напитки могат да ви помогнат да останете добре хидратирани, като по този начин ще намалите и разредите слузта в носните си проходи и ще почувствате облекчение.

Как организмът предпазва сам себе си

Направете си парна баня

Задръжте за известно време лицето си над купа с вряла вода или пък над малък съд с вода върху котлона. Ако желаете, можете да поставите и хавлиена кърпа над главата ви – тя ще улови парата. Така ще успеете да облекчите запушения нос и ще можете да дишате по-леко.

Приемайте витамин C

Витамин C действа като естествен антихистамин, намалявайки количеството хистамин, което тялото ви произвежда в отговор на даден алерген. Той може да помогне за намаляване на леки симптоми като запушване на носа, хрема, кихане или сълзене на очите.

 

Коментирай