Здраве и красота

Може ли стресът да влоши алергиите?

Каква е връзката между хормоните на стреса и алергичните реакции

06.03.2022г. / 05 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алергиите са един от най-често срещаните проблеми, засягащи милиони хора в цял свят. Те са реакция на тялото към вещества от околната среда или храната. Най-често причинителите на алергии са храни, прахови частици, алергени, животинска козина или животински протеини.

Как да облекчим симптомите на кожна алергия

Сред най-честите симптоми са сълзене от очите, хрема, дразнене в гърлото, кашлица, задух, обриви по кожата, зачервяване на кожата и очите. Сред по-сериозните и животозастрашаващи симптоми на алергия е анафилактичният шок, който изисква навременна реакция, според клиника Кливланд.

Алергиите се предизвикват от различни алергени. Стресът обаче също може да направи алергиите още по-тежки или да ги провокира. Алергичните реакции са реакции, провокирани от имунната система срещу алергените, навлизащи в тялото. Стресът също може да окаже влияние върху имунната система.

4 етерични масла при алергии

Според клиника Кливланд, цитирана от healthdigest.com, хормоните на стреса могат да влошат симптомите на алергия. Имунната система е податлива на стрес и той може да отслаби механизмите ѝ. Хормоните на стреса могат както да потиснат ефективността на имунната система, така и да предизвикат преувеличена имунна реакция към алергените, което да усили още повече симптомите.

Възможно ли е намаляването на стреса да облекчи симптомите на алергия?

Нивата на стрес оказват влияние върху имунната система и реакциите ѝ към външни дразнители. Ето защо, както високите нива на стрес влошават алергиите, така потискането на стреса и противодействието му могат да помогнат за намаляване на симптомите при алергия.

Свързани статии

Според учени, цитирани от Harvard Health Publishing, връзката между психиката и тялото е голяма и дълбока. Ето защо управлението на стреса е ключов фактор не само за справяне с алергиите, но и с редица заболявания и здравословни състояния.

7 начина да облекчите симптомите на пролетна алергия

Някога алергичната астма се е наричала „астма невроза“, което показва връзката между ума и тялото, между нервната система, стреса и дихателната функция. Някои алергични кожни състояния се определят като „невродермит“, което също подчертава психо-емоционалната връзка между тялото и стреса, пише healthdigest.com.

В този смисъл управлението на стреса до голяма степен може да намали пристъпите на алергия от различен тип, както и да намали интензитета на техните симптоми и проявления.

Коментирай