Здраве и красота

6 храни, полезни за репродуктивното здраве

Вижте кои са

22.06.2023г. / 06 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между аспержите, зрелите сирена, рибата, черния дроб, цитрусовите плодове, канелата? Те са смятани за едни от най-полезните храни, които насърчават мъжкото и женско репродуктивно здраве. Начинът ни на хранене и живот, определено оказват влияние върху него. Важно е да се отбележи, че изборът на храна и напитки, въпреки че е от голямо значние, не играе роля при някои сериозни състояния, изискващи консултация и терапия, назначена от лекар специалист.

Кои други храни да добавите в менюто си, за поддържане на добро репродуктивно здраве?

Слънчогледови семки

Печените, несолени ядки от слънчогледови семки са богати на витамин Е, който е основен хранителен елемент. За него е доказано, че е полезен както за мъжкото, така и за женското репродуктивно здраве. В допълнение, слънчогледовите семки са богати на фолиева киселина, омега-3 и 6 мастни киселини и селен, които са важни както за мъжката, така и за женската плодовитост. Слънчогледовите семки също са добър източник на омега-6 мастни киселини и съдържат малки количества омега-3 мастни киселини, които са изключително важни.

Хапвайте череши за здраво сърце и при артрит

Боб и леща

Фасулът и лещата са отличен източник на фибри и фолиева киселина, като и двете са от решаващо значение за поддържането на здравословен хормонален баланс. Лещата също съдържа високи нива на полиамина спермидин, който се смята за важен за процеса на оплождане. Бобовите култури са с високо съдържание на протеини, което може да помогне за насърчаване на овулацията, смятат учени.

5 зеленчука за добро храносмилане

Нар

Наровете са много богати на антиоксиданти, които могат да подобрят качеството на спермата, сочат западни изследвания. Също така укрепват имунитета, здравето на сърцето, помагат за баланса на кръвното налягане и холестерола.

Храни за понижаване на лошия холестерол

Орехи

Орехите са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Според данни от изследвания, редовната им консумация, допринася за подобряване качеството на спермата. Освен това, този вид ядки се смятат за едни от най-полезните за женското здраве, за функцията на мозъка, щитовидната жлеза, сърцето.

Свързани статии

Яйца

Яйцата и особено яйчените жълтъци, ни осигуряват важните желязо, калций, цинк, витамин В6, фолат и витамин В12. Те също така съдържат и витамин А, D, E, K2, омега-3 мастни киселини, за които се смята, че влияят добре на плодовитостта. Яйцата са и полезен източник на протеини, които ни дават енергия и ситост.

Пресен ананас

Чудесен за топене на излишните килограми, пресният ананас се оказва и една от най-полезните храни за зачеване. Той е добър източник на витамин С. Ниските нива на витамина са свързани със синдрома на поликистозните яйчници, сочат някои западни изследвания.

Ананасите също съдържат бромелаин, естествен ензим, който има противовъзпалителен и антикоагулиращ (разреждащ кръвта) ефект.

Коментирай
Свободно време