Здраве и красота

Храни за понижаване на лошия холестерол

Начини да понижите холестерола чрез храната

08.06.2023г. / 07 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високият холестерол е предпоставка за поява на високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания, които могат да се превърнат в сериозен здравословен проблем и предпоставка за сърдечносъдови инциденти и ранна смърт.

По тази причина контролирането на холестерола и навременното му понижаване е ключово за превенцията на сериозни сърдечносъдови увреждания, застрашаващи живота.

4 хранителни трика за понижаване на холестерола

За щастие холестеролът се влияе не само от медикаменти, но и от храната, която приемате. Можете да го понижите с помощта на някои особено полезни в тази насока храни.

Кои са храните, с чиято помощ можете да понижите лошия холестерол по натурален път?

Овесени ядки

Овесените ядки са много богати на фибри и растителни протеини. Това ги прави прекрасен приятел в контрола на холестерола. Освен тях те съдържат бета-глюкани – съединения важни не само за понижаването на холестерола, но и за имунната система.

Зехтин

Зехтинът съдържа предимно мазнини, но от полезните. По тази причина той противодейства на лошия холестерол и натрупването му под формата на плаки по съдовете. Мононенаситените мастни киселини в зехтина допринасят за подобряване на функциите на сърдечносъдовата система.

Бобови

Бобовите култури са много полезни в контрола на холестерола. Те съдържат сложни въглехидрати и най-вече фибри, които допринасят за понижаването на лошия холестерол. Растителните протеини в тях играят допълнителна роля в тази посока. Богати са на витамин В комплекс и минерали.

Хранителни промени за понижаване на холестерола

Бадеми

Бадемите са сред най-полезните ядки в борбата с лошия холестерол. Те са много добър източник на фибри, който понижава холестерола. Съдържат протеини и витамини В и Е, които допълнително намаляват нивата на холестерола.

Свързани статии

Соя

Соята и соевите продукти съдържат много големи количества растителни протеини и фибри, които играят съществена роля в намаляването на холестерола. Освен тях те са богати и на омега-3 мастни киселини, които понижават лошия холестерол и се грижат за сърдечносъдовото здраве.

Авокадо

Авокадото съдържа предимно мазнини и протеини, които понижават холестерола. Редовното включване на авокадо в храненето допринася за естествения контрол на лошия холестерол. То е богат източник на витамин Е и К, както и В комплекс, които са важни за редица процеси в организма.

Чести грешки, които хората правят при висок холестерол

Сьомга

Сьомгата и всички останали риби, богати на мазнини, са храна, с която да се борите с холестерола по естествен път. Мастните киселини в тях, в частност омега-3, са много добро средство да намалите холестерола и да дарите организма с ценни хранителни вещества и протеини.

Коментирай