Здраве и красота

Ако сте изгорели, направете тези 10 неща

Как да облекчите изгорялата и пареща кожа

21.06.2023г. / 14 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Горещината и силните слънчеви лъчи предстоят с идването на лятото. Рискът от изгаряне се увеличава не само на плажа, но и в ежедневието. Ако допуснете да изгорите, има някои неща, които веднага трябва да направите, за да облекчите кожата и да намалите риска от усложнения след изгарянето.

Кои са 10-те неща, които веднага трябва да направите, ако сте изгорели?

20 начина, по които слънчевото изгаряне уврежда здравето

1. Намажете с кисело мляко.

Киселото мляко има чудесното свойство да облекчава изгарянето. То намалява топлината по кожата, охлажда, стимулира регенерирането на клетките.

2. Намажете със слънцезащитен крем.

Слънцезащитният крем не е само начин за превенция на изгарянето. В него се съдържат облекчаващи и възстановяващи съставки, които помагат на кожата да се справи по-бързо с изгарянето. Слънцезащитните лосиони и кремове хидратират в дълбочина, което допълнително помага дори след изгаряне за по-бързо възстановяване на кожата.

3. Избягвайте да пукате мехурите, ако има такива.

При по-сериозно и дълбоко изгаряне се получават мехури. Въздържайте се да ги пукате, защото така увеличавате риска от белези, инфекции, удължено заздравяване на кожата. Мехурите са естествен механизъм на кожата за справяне с изгарянето.

Хитри трикове за облекчаване, когато си изгорим езика

4. Пийте повече вода.

Хидратирането на кожата е важно както отвън, така и отвътре. Ако сте изгорели, едно от първите и най-важни неща, които трябва да правите, е да пиете повече вода и течности. Това ще облекчи състоянието на кожата.

5. Противовъзпалителни средства.

В случай на силно изгаряне е добре да вземете някакво противовъзпалително средство. То ще потуши възпалението и болката. В случаи на по-силно слънчево изгаряне е възможно дори температурата ви да се повиши. По тази причина е добре да се вземе противовъзпалителна таблетка, която да облекчи състоянието.

Коментирай
Свободно време