Здраве и красота

Хитри трикове за облекчаване, когато си изгорим езика

Какво помага при изгорен език

07.12.2022г. / 15 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На всеки се е случвало да си изгори езика. Понякога нямаме търпение да отпием от любимото кафе или чай, докато са все още твърде горещи. Или пък да вкусим от ароматното ястие, което сме сготвили. В такива моменти си казваме, че това повече няма да се повтори, но се случва отново и отново. Изгарянето на езика може да е ужасно досадно, защото то предизвиква изтръпване и промени във вкусовите рецептори, които остават с дни.

3 начина да използваме алое вера при изгаряне

Добрата новина е, че когато си изгорите езика, има няколко начина да намалите болката и вероятността езикът ви да изтръпне и да бъде нечувствителен задълго.

Ето няколко хитри трика за облекчаване, когато си изгорите езика.

Лед

Ако имате лед наблизо, сложете го на езика си, за да намалите болката. Това ще потисне и подуването на езика, ще скъси времето за възстановяване и ще помогне на засегнатата тъкан да заздравее.

Студена вода

Ако нямате лед, студена вода ще свърши работа. Жабурете в продължение на няколко минути с ледена вода, за да облекчите болката и да намалите раздразненията. Студената вода стимулира и производството на слюнка, което допълнително ускорява процеса на заздравяване.

Кога е безопасно да спукате мехур на кожата?

Мед

Медът е чудесен природен продукт, който има силни противовъзпалителни свойства. Той облекчава болката, намалява подуването на тъканта, ускорява оздравителните процеси и скъсява времето за възстановяване на тъканите.

Кисело мляко

Киселото мляко е страхотно средство при слънчеви изгаряния. То върши същата работа и при изгаряне на езика. Има охлаждащ и болкоуспокояващ ефект. Протеините и млечната киселина в него възстановяват наранените тъкани и стимулират оздравяването.

Захар

Поръсете малко захар на върха на езика си, когато се изгорите. Тя ще облекчи изгореното и ще намали болката и дискомфорта. Просто я поръсете отгоре и изчакайте да се разтвори, без да облизвате и смучете.

10 лека за първа помощ при изгаряния

Свързани статии

Солена вода

Соленият разтвор се използва за различни рани, особено в устата. Той помага при афти, прехапвания, наранявания, включително и при изгаряния. Солта има антибактериални и успокояващи свойства. Въпреки че отначало може да щипе леко, след това тя ще облекчи и ще ускори процеса на възстановяване. Жабурете с една чаша солена вода в продължение на 5-6 минути.

Мента

Ментата има много силен охлаждащ ефект и може да ви помогне да се справите с неприятното усещане при изгаряне на езика. Може да използвате пресни листа от мента, които да наложите върху езика, а може да капнете и няколко капки етерично масло върху засегнатото място. Ако не разполагате с нито едното от двете, изпийте чаша леко хладък ментов чай, в никакъв случай горещ.

5 начина езикът да подсказва за здравето ви

Коментирай