Здраве и красота

Ако сте изгорели, направете тези 10 неща

Как да облекчите изгорялата и пареща кожа

21.06.2023г. / 14 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Вземете душ с хладка към студена вода.

Не се къпете с гореща вода в никакъв случай, ако сте изгорели. Това ще изсуши още повече кожата, ще я раздразни и ще увеличи болката и паренето. За предпочитане е да вземете душ с хладка или по-студена вода.

Как да облекчим изгаряния и зачервявания по натурален път?

7. Студен компрес.

Студеният компрес също помага при изгаряне. Той помага да намалите паренето, болката и има възстановяващ ефект. Използвайте памучна кърпа, не синтетична.

8. Нанесете кокосово масло или хидратиращ крем.

Кокосовото масло има дълбоко хидратиращи и овлажняващи свойства. То стимулира регенерирането на клетките и подпомага възстановяването на изгорялата кожа.

9. Гел от алое вера.

Гелът от алое вера е едно от най-добрите средства при изгаряния. То намалява болката, сърбежа, червенината и паренето. Стимулира възстановяването на клетките на кожата и ускорява оздравителните процеси в клетките ѝ.

5 натурални лека при слънчево изгаряне

10. Хранителни добавки и витамини.

Още един начин да стимулирате оздравяването на изгорялата кожа отвътре е да вземете хранителни добавки с витамини и минерали. Сред най-полезните за кожата са витамините С и А.

Те са мощни антиоксиданти, които участват в регенерирането на клетките и тяхното по-бързо обновяване. Това ще помогне на кожата да се възстанови по-бързо от изгарянето и ще намали риска от белези и пигментация.

Коментирай