Здраве и красота

Летни плодове за хубава кожа

Вкусни и полезни

23.06.2023г. / 12 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото менюто ни включва по-леки меса и изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Летните плодове са сред любимите на много хора. Обичаме да ги хапваме така, да си приготвяме здравословни десерти с тях, сладоледи, смутита. Вижте няколко летни плода, които правят кожата по-здрава и красива.

Диня

Сочната и вкусна диня е богата на витамин С и ликопен, които са естествени антиоксиданти и е известно, че предпазват кожата ни от вредните ефекти на свободните радикали. Именно свободните радикали причиняват окисляване на кожата и ускоряват процесите на стареенето ѝ. Също така, витамин С насърчава синтеза на колаген, който е от съществено значение за поддържане на еластичността и хидратацията на кожата.

Ликопенът и бета-каротинът – който е друго ключово хранително вещество, помагат за предпазване от слънчево изгаряне, а бета-каротинът може също да помогне за предотвратяване на псориазиса, сочат западни изследвания. Динята е богата и на витамин А, за който е известно, че допринася за възстановяването и обновяването на кожата, правейки я по-здрава и сияйна. Не на последно място, динята е хидратираща храна за кожата ни.

6 храни, полезни за репродуктивното здраве

Кайсии

Кайсиите са с високо съдържание на антиоксиданти и витамин С, който помага в борбата със свободните радикали в тялото. Също така се смята, че допринася за намаляване на признаците на стареене. Кайсиите също имат и противовъзпалителни свойства, които могат да подобрят симптомите на акне, сочат изследвания. В допълнение, консумацията им ни осигурява витамини А, К и фолат, които са ефективни за подобряване на цялостното здраве на кожата.

Ягоди и други горски плодове

Имат малко калории, но са невероятно богати на хранителни вещества, много полезни за организма и кожата. Техните концентрации на антиоксиданти са големи, сочат изследвания, особено на важния витамин С. Ягодите ни осигуряват и флавоноиди, които действат срещу свободните радикали. Също така са чудесен заместител на сладкишите, а знаем, че захарта вреди на колагена в кожата.

Витамини и минерали за баланс на кръвната захар

Череши

Сочните череши са богати на витамини А, С, К, фолиева киселина и минерали. Те са едни от най-полезните летни плодове за здравето на кожата. Също така е известно, че имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Плодове за отслабване, богати на антиоксиданти

Праскови

За сияйна кожа, хапвайте през лятото праскови! Те съдържат витамини C, A E и K. Също така са богати на калций и други минерали, заедно с фибри. Всички те са от съществено значение за здравето на храносмилателната система, а тя има отношение към състоянието на кожата ни. Прасковите съдържат антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали, предотвратявайки UV увреждането и допринасяйки за по-свежия ѝ вид, сочат западни изследвания.

Свързани статии

Манго

Въпреки че хапваме манго през цялата година, винаги го свързваме повече с лятото. Този сочен екзотичен плод е богат на витамини С и А, които насърчават образуването на колаген. Калият и витамин Е, които също ни осигурява консумацията му, са известни със своя овлажняващ ефект.

Според някои изследвания, мангото е богато и на витамини B6, К и магнезий, които помагат за регулиране на производството на себум, и бета-каротин, който предпазва кожата от бактерии и токсини. Но всички тези хранителни вещества, комбинирани в мангото, са не само великолепни за здравето на кожата ви, но и за имунната система, сърцето, очите, храносмилателната система и косата.

Коментирай