Здраве и красота

Защо райската ябълка е толкова полезна

За ползите от този прекрасен сладък плод

19.06.2023г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Райската ябълка е плод, който много често се пренебрегва. Тя не е сред най-популярните плодове, а това е грешка, защото тя е истинска суперхрана. Райската ябълка притежава фантастични свойства, благодарение на хранителните вещества в състава си. С тяхна помощ тя подобрява здравословното състояние и доставя ценни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти на организма.

Кои са двата плода най-богати на протеини

Защо райската ябълка е толкова полезна? За какво помага тя?

Райската ябълка намалява риска от диабет

Въпреки че райската ябълка е много сладка, тя може да помогне в превенцията на диабет. Тя е много богата на фибри, които засищат глада и балансират нивата на кръвната захар. Освен това те ускоряват метаболизма, дават енергия и подобряват чревната флора.

Райската ябълка помага за добро храносмилане

Тъй като е много богата на фибри, райската ябълка е добър приятел в подобряването на храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Фибрите в нея подхранват чревните бактерии и създават по-добри условия за чревната флора. Това помага и за отслабване, и за по-качествено абсорбиране на витамините и минералите.

Подобряването на храносмилането допринася и за справянето със запека. Райската ябълка доставя фибри, но и много течности, антиоксиданти, витамини и минерали на червата, от които те се нуждаят, за да функционират добре. Това облекчава запека и стимулира нормалното детоксикиране на организма.

Райската ябълка подобрява имунитета

Благодарение на изобилието от антиоксиданти, витамини и минерали в състава си, райската ябълка е прекрасен стимулант за имунната система. Тя подобрява имунните защити, стимулира имунната система в нейните функции и прави преболедуването на различни вирусни и бактериални инфекции по-леко.

Кой плод помага за поддържане на костите здрави и силни?

Райската ябълка подобрява костната плътност

В райската ябълка се съдържат минералите калций и калий, които са от съществено значение за подобряване на костната плътност и стимулиране на деленето на клетките на костната система.

Райската ябълка подобрява функциите на сърцето

Сърдечносъдовата система се нуждае от много антиоксиданти и минерали, за да функционира добре. Райската ябълка доставя именно такива елементи, от които тя има нужда, за да е балансирана. Райската ябълка е полезна в контрола на кръвното налягане, намаляване на холестерола, подобряване еластичността на стените на кръвоносните съдове.

Райската ябълка помага за красива кожа

Полифенолите в райската ябълка, които са антиоксиданти, забавят стареенето на кожата и предпазват от ранна поява на бръчки. Хапвайте по една райска ябълка всеки ден за красива и млада кожа.

Дуриан – тропически плод с много ползи за здравето

Райската ябълка подобрява зрението

Райската ябълка има оранжев цвят, а той се дължи на витамин А в състава ѝ. Той е много ценен за очите и зрението. Витамин А е мощен антиоксидант, който забавя стареенето на клетките и тъканите, което влияе положително за превенцията на дегенеративни заболявания, засягащи макулата и ретината на окото – една от водещите причини за слепота и влошено зрение.

Коментирай