Здраве и красота

Как да отслабнете според вашия тип фигура?

Съобразете се с композицията на тялото си

26.06.2023г. / 12 03ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Перфектната форма – една цел, която повечето от нас са склонни да преследват… понякога през целия си живот. Каквото и да правим, понякога имаме чувството, че тя вечно ни се изплъзва. Всички сме чували твърдението че „Това, което работи за един, може да не работи за друг.“ Но сякаш много често забравяме за това. Всяко тяло и организъм са различни и уникални, ето защо, за да успеем да свалим онези килца, които ни карат да не се харесваме, трябва да се съобразим с нашия тип фигура. Разбира се, че и тук вариациите са безкрайни, но общо взето, можем да обобщим три типа фигура. Нека ги разгледаме и видим какво трябва да правим, за да отслабнем според всеки един от тях:

Първи тип – Ектоморф

За този тип фигура са характерни дългите крайници, а тялото не се характеризира като особено мускулесто. Ако сте ектоморф, вероятно спадате към т. нар. „skinny fat“, това означава, че въпреки че теглото ви е относително ниско като килограми, а дрехите ви са с малък размер, вие имате доста телесни мазнини. Хората с ектоморфен тип тяло са склонни да преяждат, но наддават съвсем малко или никакво тегло. Ектоморфите имат лека мускулатура и малка фигура и стави. По принцип генетичният ви код ограничава способността ви да качвате мускулна маса. Когато тренирате, трябва да се съсредоточите върху упражнения за сила и съпротива.

За да постигнете добра композиция на тялото, да качите мускулна маса и да свалите мазнини, вие трябва да консумирате качествени мазнини, с умерен прием на протеин (от около 20-30 г на хранене), като това е ако имате 4 хранения на ден с междинна закуска преди тренировка. В дните, в които не тренирате, можете да пропуснете междинното хранене. Ако пък предпочитате следобедното хапване, погрижете се вечерята ви да е лека.

Втори тип – Мезоморф

Хора с такъв тип фигура качват мускулна маса относително лесно и като цяло са пропорционално изградени. Мезоморфите могат лесно да отслабват и да наддават тегло, способни са бързо да натрупват мускули и имат изправена стойка. За този тип тяло са характерни дългият торс и по-късите крайници. Жените са силни и атлетични. Хората, които са с такава фигура превъзхождат другите в спортовете, които изискват сила и скорост. Спецификите на този тип тяло се дължат на вида мускули, които са способни да трупат мускулна маса по-бързо от всеки друг тип тяло. Тренировките, които са подходящи за вашия тип тяло са тези с умерена степен на издръжливост, високоинтензивни интервални тренировки (HIIT) и плиометрия. Към тренировъчната си рутина можете да добавите пилатес или йога, за да натоварите мускулите по дължината им. За да постигнете хармонична фигура, яжте качествени мазнини, с умерени количества въглехидрати и обмислете приема на протеин и аминокиселини. В дните без тренировка, заменете следобедния снак с чаша кафе или чай.

Трети тип – Ендоморф

Ако вашето тяло спада към този тип фигура, вие сте „по-меки“ и „закръглени“ и качвате мазнини много лесно. Вие по природа имате по-пълна фигура, с извивки и най-вероятно се борите постоянно да поддържате процента на телесните си мазнини под контрол. Може би едно от най-трудните предизвикателства за вас е да разберете, че сте именно такъв тип и просто сте родени с тяло, което е устроено по този начин и което е склонно да покачва теглото си много лесно.

Свързани статии

За да поддържате фигурата си, трябва да се съобразявате с метаболизма си и със спецификите на тялото си. Това означава да полагате съзнателни усилия, за да подобрите обмяната на веществата. Дори ако не усещате желание да се движите и да тренирате, трябва да се уверите, че спортът е част от ежедневието ви. Ако пък изпитвате затруднения с бързината на метаболизма ви, убедете се, че подбирате точните храни, които ще му помогнат да работи по-ефективно.

Относно тренировките – за вас се препоръчват тези с умерена степен на издръжливост, както и тренировки с тежести, HIIT и дори кросфит. За да покачвате мускулна маса и да губите мазнини, яжте качествени мазнини и протеини, но ограничете приема на въглехидрати. По този начин ще контролирате ефективно инсулина и нивата на кръвната захар. В дните без тренировка, консумирайте лека закуска, която да е в рамките на до 45 минути след събуждането ви. За предпочитане е да пропуснете и двете междинни закуски.

 

Коментирай