Здраве и красота

Защо здравето на червата е толкова важно и какво да направим, за да го подобрим?

Намалете нивата на стрес

27.06.2023г. / 05 25ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Може да ви звучи невероятно, но чревният микробиом е в основата на вашето здраве. Доброто чревно здраве пък означава, че между полезните и потенциално вредните бактерии и дрожди в стомаха има баланс. Важно е да се знае, че около 80% от устойчивостта на имунната система се намира именно в червата, както и по-голяма част от серотонина (който е познат като „хормон на щастието“). Грубо казано – ако червата ви не са здрави, имунната ви система и хормоните няма да функционират правилно, което би довело до развитие на болести, в това число и автоимунни заболявания като хашимото и други. Червата са мястото, където тялото ви изхвърля метаболитни отпадъци и токсини.

Какво да направим, за да подобрим чревната си флора? В следващите редове ще ви предложим няколко идеи как да направите това. Ето ги и тях:

Ограничете приема на алкохол

Свързани статии

Употребата на по-големи количества алкохол може да повлияе негативно на вашия микробиом. Честата му употреба пък се свързва с гастрит, който всъщност представлява възпаление на червата, причинено от дразнене. Такова възпаление може да доведе до чести неразположения, киселини, хроничен дискомфорт, язви и дори бактериални инфекции.

Намалете нивата на стрес

Стресът не е само психически. Помислете за всички симптоми, които можете да усетите на физическо ниво, когато сте стресирани. Експертите по здравето на червата често отбелязват връзката „черва-мозък“ и дори наричат червата „вторият мозък“. Въпреки че все още не се знае всичко за връзката между тях, знаем, че психичното здраве и здравето на червата са тясно свързани. Изследвания показват, че тревожността и депресията се влияят от състоянието на червата. Какво можете да направите? Добавете лека физическа активност към ежедневието си, като например – лека разходка. Нещо толкова просто може да подобри здравето на червата, тъй като упражненията могат да увеличат качеството и количеството на полезните чревни микроби.

Яжте храни, богати на фибри

Фибрите са хранителни вещества на растителна основа, които намаляват риска от метаболитни заболявания, тъй като стимулират растежа и разнообразието на добри бактерии в червата. Сладките картофи, спанакът, цвеклото, морковите и копърът са продукти с високо съдържание на естествени фибри, които подобряват работата на червата. Други източници на фибри са плодовете, зеленчуците, както и пълнозърнестите храни.

Консумирайте продукти, които съдържат пробиотици

Ферментиралите храни като кисело мляко, кимчи, кисело зеле и комбуча често пъти са ценени заради способността си да стимулират работата на червата, благодарение на наличието си на пробиотици. Киселото мляко например може да помогне за облекчаването на стомашно-чревни състояния като диария, възпалителни състояния на червата и запек. Според едно проучване, хората, които редовно консумират кисело мляко, имат повече лактобацили – бактерии, които са полезни за червата.

Хапвайте повече растителна храна

Свързани статии

Според Дезире Нилсън (диетолог, автор и собственик на пекарна) храненето е: „основата на доброто здраве на червата. В крайна сметка, храната, която ядете влиза в пряк контакт с лигавицата на червата и микробиома. Това е така защото всичко, което не е усвоено, ще взаимодейства с чревните тъкани и чревните бактерии. Видът храна, която консумирате, определя и вида бактерии, които могат да живеят в червата ви. Добавянето на растителни храни към менюто ви е най-добрият начин да започнете да подобрявате здравето на червата си.

Спортувайте редовно

Със сигурност знаете, че кардиоупражненията се отразяват много добре на сърцето ви, но може би не знаете, че те ще се отразят добре и на червата ви. Според д-р Андрю Боксер, гастроентеролог: „Редовните кардиотренировки могат да помогнат за поддържането на чревния ви микробиом здрав и да подобрят нередовните движения на червата.“ Уверете се, че се движите поне няколко пъти седмично, докато започнете да се потите.

Коментирай