Здраве и красота

Промени в навиците, които предпазват сърцето

Как да намалите риска от сърдечносъдови заболявания

07.07.2023г. / 09 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърдечносъдовите заболявания са едни от най-често срещаните и за съжаление едни от най-опасните за здравето и живота. Те могат да скъсят продължителността му, да влошат качеството му и да повишат риска от други хронични заболявания.

Важни антиоксиданти за здраво сърце

Промените в ежедневните навици могат до голяма степен да намалят риска от сърдечносъдови заболявания. Не е нужно тези промени да са големи. Достатъчно е да направите някои малки стъпки, за да предпазите сърцето си.

Кои са промените в навиците, които помагат за здраво сърце?

Спрете да пушите

Пушенето вреди не само на белия дроб, но и на сърцето и всички органи в тялото. Намаляването на цигарите до минимум или тоталното им спиране намалява риска от сърдечносъдови инциденти, високо кръвно налягане, запушване на артерии, свързано с висок холестерол.

Осигурете си повече сън

Добрата почивка за тялото е изключително важна за сърцето. Ако не спите добре и сънят ви не е достатъчен, рискът от сърдечносъдови заболявания се повишава значително.

Промени в храненето

Яжте по-малко червени и тлъсти меса и включете повече зеленчуци, фибри, пълнозърнести храни в менюто си. Тази промяна в диетата оказва огромно положително влияние върху сърдечносъдовото здраве и подобрява качеството и продължителността на живота.

20 от най-полезните храни за здраво сърце

Спрете сладкото

Захарите в диетата причиняват не само напълняване, но и възпаления в тъканите, които засягат и сърдечносъдовата система. До голяма степен заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове се дължат на вътрешни хронични възпаления, които увреждат тъканите. Захарите повишават възпаленията в клетките и тъканите. По тази причина е от голямо значение да бъдат изключени.

Свързани статии

Не вечеряйте късно

Колкото по-рано приключите с храненето за деня, толкова по-добре за сърцето ви. Преяждането късно вечер е вредно за сърдечносъдовата система и повишава риска от сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, висок холестерол.

Упражнения и ходене пеша

Ходенето пеша е най-естественото движение, за което тялото ни е пригодено. Възползвайте се от това и ходете повече пеша за здраво сърце. Движението подобрява кръвообращението, намалява риска от сърдечносъдови заболявания и стимулира работата на сърдечния мускул. Включването на редовни упражнения също оказва положително влияние.

4 вида ядки за здраво сърце

Пийте кафе

Кафето съдържа антиоксиданти, които са важни за сърцето. С него не трябва да се прекалява, но и не трябва да се спира, защото има своите полезни качества по отношение на превенцията на сърдечносъдови заболявания. Една или две чаши на ден имат добри ползи за здравето.

Коментирай
Свободно време