Здраве и красота

Случаи, в които е нормално кръвното налягане да се повиши

Кога не трябва да ви притеснява

07.07.2023г. / 09 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високото кръвно налягане е проблем, който може да доведе до сериозни сърдечносъдови заболявания и последици за здравето. Контролирането му е от изключително важно значение, тъй като това намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Помага ли нарът при високо кръвно налягане

Има случаи обаче, в които е нормално кръвното да се повиши. При тези обстоятелства това не трябва да ви притеснява, защото се смята за нормален физиологичен процес.

Кои са случаите, в които е напълно нормално кръвното налягане да се покачи?

Тренировки, упражнения, тичане, изкачване на стълби

Всяка физическа дейност може да предизвика повишаване на кръвното налягане и това е напълно нормално. При усилие от страна на мускулите се забързва сърдечният ритъм, което води до повишено съдово налягане.

След спиране на физическото натоварване, кръвното налягане трябва да спадне от само себе си, стига да няма друг проблем, който да предизвиква покачването му.

Внезапен страх, тревожност, безпокойство

Ако изпитвате страх или имате повишени нива на тревожност и безпокойство в тялото, това води до покачване на кръвното налягане заради повишаване на хормоните на стреса кортизол и адреналин. Те предизвикват скок в кръвното, който се понижава, след като тези състояния отминат.

Консумация на кафе, алкохол, енергийни напитки

Съдържащите кофеин напитки, както и алкохолът могат да повишат кръвното налягане. Кофеинът и алкохолът предизвикват повишено отделяне на хормони на стреса от надбъбречните жлези, като това покачва кръвното налягане.

С каква мазнина да готвите, ако имате високо кръвно налягане

Седене с кръстосани крака

Ако стоите прекалено дълго с кръстосани крака, седите със свити в коленете крака или сте седнали върху краката си и сте ги притиснали, това може да повиши кръвното налягане. Случва се заради притискането на кръвоносните съдове и механичното им стесняване. След отпускането на краката кръвното се нормализира.

Студено време

През зимата, когато температурите са минусови, кръвното налягане може да се повиши. Това е нормално и се случва заради стесняването на кръвоносните съдове заради студа.

Силен позив за уриниране

Ако много спешно ви се ходи до тоалетна и стискате от много дълго време, това също може да повиши кръвното налягане. Стискането на мускулите на уринарния тракт, придружено с повишения страх и тревожност от това да няма тоалетна наблизо може да причини покачване на кръвното налягане.

Храни, които не са препоръчителни при високо кръвно

Коментирай