Здраве и красота

Защо чаят от валериана е толкова полезен

За многобройните здравословни ползи от прекрасната билка

06.07.2023г. / 07 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Валерианата е билка, която има прекрасни успокояващи свойства. Тя е известна с положителното си въздействие върху нервите. Неслучайно е основна съставка в редица продукти за успокояване на нервната система.

Можете да си направите чай от валериана, който има фантастични ползи за здравето благодарение на активните вещества в тази чудесна билка.

Горещи чайове за охлаждане през лятото

Защо чаят от валериана е толкова полезен?

Успокоява тревожността и безпокойството

Валерианата преди всичко е полезна за нервната система, защото намалява стреса, а заедно с него тревожността и безпокойството. Чаят от валериана може да се пие по всяко време на деня по няколко пъти за най-добри резултати.

Помага при стомашни неразположения

Чаят от валериана успокоява раздразнен стомах, особено вследствие на повишена нервност и раздразнителност, което се отразява на храносмилателния тракт. Оказва положително влияние и на червата при разстройства, подуване и забавени движения на мускулатурата им.

Вълшебствата на мурсалския чай

За по-добър сън

Ако страдате от безсъние, пийте чай от валериана. Той помага да възстановите продължителността и дълбочината на съня си. Изпийте една чаша чай от валериана един час преди лягане.

Потиска главоболието

Чаят от валериана успокоява тензионното главоболие, причинено от напрежение и умора. Тази чудесна отвара потиска възпалението в тъканите, като така намалява болката в мускулите на черепа. В допълнение понижава и кръвното налягане, което оказва допълнителен ефект върху главоболието.

7 важни ползи за здравето от цейлонския чай

Успокоява менструални болки и спазми

Чаят от валериана помага при предменструален синдром, улеснява протичането на цикъла след настъпването му, тъй като намалява възпалението в тъканите. Успокояващите свойства на този чай потискат болката при менструация, намаляват интензитета ѝ и мъчителните спазми.

Снимка: iStock

Коментирай