Здраве и красота

Горещи чайове за охлаждане през лятото

Топлите напитки имат силата да разхлаждат в летните дни

25.06.2022г. / 05 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Летните горещини могат да бъдат много мъчителни. Когато температурите станат екстремно високи, тялото ни е поставено пред предизвикателство. Лятната жега може да ви дехидратира, да ви накара да се чувствате изтощени и без енергия, да ви направи нетрудоспособни, а дори да застраши здравето ви.

Как да спите по-лесно през лятото

През лятото най-често посягаме към ледените напитки в опит да се охладим, но забравяме, че горещите имат не по-малко мощен разхлаждащ ефект.

Билковите чайове са един много добър начин да охладите тялото си през лятото. Горещите напитки имат свойството да понижават телесната температура, правейки жегите по-лесни за понасяне. А и предпазват организма от дехидратация.

Кои са най-добрите горещи чайове за охлаждане през лятото?

Чай от бъз

Чаят от бъз има превъзходен вкус и аромат. Той има успокояващи свойства, които въздействат благоприятно на нервната система. Този чай спомага за охлаждане на тялото и по-лесно понасяне на летните горещини. Намалява телесната температура и дискомфорта вследствие на високите градуси през лятото. Чаят от бъз е полезен още при главоболие, проблеми със синусите, липса на концентрация и проблеми с паметта.

12 богати на вода храни, които са важни през лятото (галерия)

Чай от маточина

Маточината енергизира и може да ви помогне да стимулирате ума си, което ще ви е полезно в работата както през лятото, така и през останалите сезони. Тази билка има мощни успокояващи свойства, бори се със стреса и допринася за успокояването на претоварената нервна система. Чаша горещ чай от маточина може да намали напрежението в организма, но и телесната температура.

Ако добавите резен лимон към него, това ще донесе допълнителен охлаждащ и освежаващ ефект. Маточината е полезна още при стомашни проблеми, особено при „нервен стомах“, чиито симптоми са свързани с нервно пренапрежение, тревожност и безпокойство.

9 причини да пиете лимонова вода през лятото

Свързани статии

Чай от хибискус (каркаде)

Чаят от хибискус има превъзходен цвят и наситен аромат. Хибискусът е растение, което съдържа огромно изобилие от антиоксиданти. Има успокояващ и релаксиращ ефект. В горещите летни дни помага за охлаждане и хидратиране на организма. Има леко кисел и тръпчив вкус, което носи допълнителна свежест през лятото. Може да помогне да намалите стреса в тялото и да повишите енергията.

Чай от розови листенца

Прекрасната роза може да бъде превърната във вълшебен чай. Нейният аромат и нежна деликатност превръщат чая в истинска наслада. Чаят от розови листенца подпомага намаляването на телесната температура през лятото, носи охлаждащ ефект на организма. В розовите листенца се съдържат етерични масла, които се борят със стреса и подобряват енергийните нива в тялото.

Защо пиенето на топли напитки през лятото помага да се охладите?

Коментирай