Здраве и красота

7 храни, които ще подпомогнат здравето на червата ви

Включете банани към ежедневното си меню

09.07.2023г. / 10 53ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Според последните проучвания в областта на здравословното хранене, доброто състояние на чревната флора е от съществено значение за здравето на целия организъм. Неслучайно се казва, че имунитетът започва от стомаха. Тази тема е актуална особено през летния сезон. Затова в следващите редове ви предлагаме кратък списък с храни, които ще подпомогнат здравето на червата ви. Ето кои са те:

Брюкселско зеле

Този малък зеленчук често пъти е използван само за специални случаи и ястия, но всъщност съвсем спокойно можете да го включите към седмичното си меню. Брюкселското зеле съдържа специални видове фибри, които подпомагат добрите чревни бактерии. Различните серни съединения, съдържащи се в него пък ще ви помогнат в борбата с „лошите“ бактерии. Ако решите да хапвате малките вкусни зелки, можете да ги задушите с чесън и да добавите малко пармезан или кашкавал. Така ще получите вкусна гарнитура към основното ви ястие.

5 зеленчука за добро храносмилане

Грах

За да се умножават и развиват чревните бактерии, те имат нужда от много фибри. Ето затова колкото повече плодове и зеленчуци консумирате, толкова по-добре. Грахът съдържа богато разнообразие от фибри, които могат да ви помогнат да поддържате баланса на вашата чревна флора. Можете да го добавите към задушени картофи, супи или салати.

Защо здравето на червата е толкова важно и какво да направим, за да го подобрим?

Банани

Често пъти мнозина избягват консумацията им заради това, че в тях се съдържа прекалено много захар. Изненадващо, но това е по-скоро мит. Всъщност в един средно голям банан се съдържат 14 г захар. Бананите съдържат специален вид фибри, които подпомагат добрите чревни бактерии и освен това те са пълни с витамини и минерали.

Кои храни причиняват газове и подуване на стомаха?

Зехтин

Спокойно можем да кажем, че чревните бактерии и чревните микроби „обичат“ диета, която е богата на мастни киселини и полифеноли, а тези вещества се съдържат именно в зехтина. Според редица проучвания, той помага за намаляването на възпалителните процеси в червата. Можете да го използвате като дресинг за вашата салата или пък да поръсите грилованите ви или задушени зеленчуци. Ако пък страдате от лошо храносмилане, зехтинът може да ви помогне, облекчавайки работата на панкреаса.

Как да облекчим запека?

Джинджифил

Пресният джинджифил може да помогне за производството на стомашна киселина и да стимулира работата на храносмилателната система, поддържайки движението на храната през червата. Добавете го към супи, яхнии, смутита или билкови чайове. Можете да си направите и чай от джинджифил като залеете настърган корен с гореща вода.

Авокадо

Свързани статии

Можем да отнесем авокадото към т. нар. модерни храни, но всъщност то е пълно с хранителни вещества, които са полезни за червата. Освен че е източник на „добри“ мазнини, едно авокадо съдържа цели 13 г фибри. Изследване на Университета на Илинойс от 2020-та година установило, че участниците, които консумират авокадо всеки ден имат по-разнообразен чревен микробиом, който помага за разграждането на фибрите и за производството на полезни за червата метаболити.

Овесени ядки

Овесената каша е класическа закуска и има защо. Овесените ядки са едни от най-добрите храни, които могат да подпомогнат храносмилането (в порция от 50 г се съдържат 5 г фибри). Но това не са каквито и да е фибри – а разтворими, които се наричат бета-глюкан. Доказано е, че те повишават количеството на „добрите“ бактерии в корема.

Коментирай
Свободно време