Здраве и красота

Какво да закусвате, ако имате диабет

Здравословни избори на закуска, които трябва да правите за контрол на кръвната захар

11.07.2023г. / 10 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Закуската е здравословен навик, който подобрява цялостното здраве и дава много енергия за целия ден. Това хранене е най-важното за деня, защото задвижва метаболитните процеси по правилния начин и спомага за контрола на теглото, кръвната захар, холестерола, енергийните нива.

Полезни съвети за закуската за диабетици

Ако страдате от диабет, закуската е от огромно значение за управлението на това заболяване. Тя може както да ви помогне да го контролирате правилно, така и да влоши състоянието ви, ако не се храните правилно и не правите правилните избори.

Тестени закуски, сладкиши, въглехидратни ястия са едни от най-погрешните неща, които много хора избират за закуска. Ако закуската ви не съдържа правилните хранителни вещества, контролът на диабета и кръвната захар се затруднява значително.

Какво да закусвате, ако имате диабет?

Винаги закусвайте

Едно от най-важните неща за страдащите от диабет е да не пропускат закуската. Гладуването сутрин крие риск от инсулинова резистентност и повишаване на кръвната захар и инсулина, затлъстяване и повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Приготвяйте закуската си вкъщи

Едно важно условие за страдащите от диабет, а и не само, е да закусват вкъщи. Приготвянето на закуската в домашни условия помага да контролирате какво хапвате за старт на деня. Ако пропускате закуската вкъщи, а ядете на крак баница или някаква друга тестена закуска, това повишава кръвната захар и води до влошен контрол на кръвната захар, диабета и теглото.

Храни, които да избягвате при диабет

Включвайте овесени ядки и плодове

Закуска с кисело мляко, овесени ядки и плод е едно от най-добрите неща, които можете да направите, ако имате диабет. Овесените ядки съдържат протеини, сложни въглехидрати и множество фибри, които забавят скока на кръвната захар. Ако добавите и малко количество плод към тях, това ще се отрази добре на показателите ви.

Свързани статии

Включвайте ленено семе

Лененото семе съдържа омега-3 мастни киселини и протеини. Ако добавяте по 1-2 супени лъжици към закуската си, това ще помогне за контрола на кръвната захар, инсулина, и ще подобри здравословното състояние при диабет. Лененото семе допринася и за отслабване и контрол на теглото.

Яжте натурално кисело мляко

Най-добрият избор на кисело мляко на закуска е натуралното. Подсладените млека са нездравословни при диабет и наднормено тегло. Те съдържат захари, които влошават контрола на диабета и водят до затлъстяване.

Закуска, която понижава кръвната захар, холестерола и теглото

Добавяйте канела

Канелата има прекрасни свойства по отношение на балансирането на кръвната захар. Тя неслучайно участва в редица хранителни добавки и медикаменти за контрол на кръвната захар и диабета. Има свойството да забавя скока на кръвната захар и спомага за по-бързото и качествено усвояване на глюкозата – крайният продукт от консумацията на въглехидрати.

Коментирай