Здраве и красота

Защо потта ви мирише лошо

Причини за неприятна миризма при изпотяване

10.07.2023г. / 15 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Потта е неприятен факт, от който обаче не можем да избягаме. Тя е естествен процес, с който тялото ни е неразривно свързано. Няма как да я спрем, а и не е нужно, защото изпотяването е нормален физиологичен процес на охлаждане и отделяне на токсини и вещества от организма.

Как да намалим изпотяването през лятото

Понякога обаче потта мирише по-лошо от нормалното. На какво може да се дължи това?

Повишени нива на стрес

Стресът предизвиква отделяне на хормони чрез потта, които влошават нейната миризма. Кортизолът и адреналинът са хормоните на стреса, които при висока концентрация могат да променят миризмата на потта и да я направят по-натрапчива от обикновено.

Прием на лекарства

Някои медикаменти могат да променят миризмата на потта и да я направят по-неприятна от обикновено. Ако сте забелязали промяна в мириса на потта ви, докато приемате някакви медикаменти, причината може да са именно те и този ефект да е временен.

Храна

Някои храни имат ефекта да променят миризмата на потта и да я правят по-наситена, неприятна и натрапчива. Сред тях са пикантни храни, мазни храни, алкохол, чесън, лук, броколи. В тях се съдържат активни вещества, които имат изразен ефект, оказващ влияние върху миризмата на тялото.

Изкуствени материи

Дрехите, които носите, също оказват влияние върху миризмата на потта. Изкуствените материи могат да предизвикат задържане на потта, себума и токсините, отделяни при изпотяване, което да влоши миризмата на потта ви.

Какво означава, ако дланите ви са постоянно изпотени?

Носете естествени дишащи материи, които осигуряват проветряване на кожата, за да избегнете този неприятен ефект.

Лош избор на дезодорант

Дезодорантът, който използвате, може да е причината за лошата миризма на потта. Антиперспирантите са вид дезодоранти, предназначени именно да блокират и намаляват изпотяването. Те съдържат алуминиеви соли, които намаляват отделянето на пот от потните жлези. Тези вещества обаче могат да предизвикат неприятна миризма в досег с кожата.

Не ходите до тоалетна достатъчно често

Може да ви се стори странно, но честотата на ходене до тоалетна също може да окаже влияние върху миризмата на потта. Ако ходите до тоалетна рядко и стискате дълго време, това задържа токсини в тялото ви. Те трябва да излязат по някакъв начин от организма и един от тях е чрез потта. Именно заради тях тя се насища с неприятен мирис.

3 начина да спрете обилното изпотяване

Коментирай
Свободно време