Здраве и красота

6 разрушаващи лъжи, в които депресията ни кара да вярваме

„Да си сам е по-добре.“

15.08.2022г. / 14 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Постоянен стрес, негативни хора и токсична среда, несполучлива любовна връзка и други. Депресията обикновено се промъква в живота ни тихо. Неосъзнавайки обхвата на нейното действие, често неглижираме знаците, които са налице. Докато не настъпи моментът, в който постепенно започваме да рушим живота си. 

Депресията действа с разрушаващи лъжи. Вижте някои от тях. 

1. „Не се стараеш достатъчно“.

Депресията ще ви „каже“, че сте слаби и мързеливи. Това ще ви накара да повярвате, че нямате проблем и ако просто работите усърдно върху нещата, ще се почувствате по-добре. 

Истината е, че депресията е реално заболяване, което засяга емоционалното, социалното, поведенческото и физическото здраве. Подобно на рака, сърдечните заболявания или диабета, не можете да го махнете или лесно да се отървете от него, но не е невъзможно разбира се.

Как различните емоции се усещат в тялото ни

2. „Ти си безполезен/безполезна.“

Депресията има начин да ви накара да се почувствате безполезни и напълно необичани от никого. Когато сте депресирани, ще повярвате, че никой не иска да чуе за вашата тъга или проблеми. Ще се убедите, че не заслужавате любов, нежност и внимание от другите, че те не ви ги дават. Депресията ще унищожи увереността ви и ще обезсили чувството ви за стойност. 

Редица западни изследвания показват, че негативното мислене е основната причина за ниското самочувствие. Ето защо, начинът, по който се отнасяме към себе си е от съществено значение за борбата не само с лошото настроение, но и с депресията. 

15 признака, че в живота ви има зъл човек

3. „Нищо няма значение“.

Когато сме депресирани, особено след негативна случка, ние започваме да вярваме, че нищо, което е било важно допреди това за нас, като хора, мечти, цели, вече няма никаква стойност, не си заслужава времето и усилията. Страхът и апатията започват да властват там, където някога сила за имали  щастието и смисълът. Ставаме все по-малко свързани с нещата в живота си. Спираме да се опитваме да постигнем щастие. 

Характерно за депресивните настроения е, че те създават тази безпомощност, като отменя способността ни да контролирате аспекти от живота си. Когато нямаме цели и посока, ние ставаме безсилни. 

Свързани статии

4. „Да си сам е по-добре.“

Депресията ни изолира, карайки ни да вярваме, че да сме сами е по-безопасно, по-приятно, отколкото да сме заобиколени от приятели, любими хора, да излизаме и да водим социален начин на живот.Западни проучвания са доказали, че депресията се влошава, когато се пазим от другите и се социализираме. Връзките ни с хората, прегръдките и нежното докосване повишават нивата на окситоцин, известен като хормона на доброто настроение и щастието. 

5. „Никога няма да постигнеш нищо.“

Още нещо, в което депресията ни убеждава е, че дори и да се чувствате по-добре, никога няма да бъдете или да имате нещо ценно. Тя  деформира положителните ни убеждения, поразявайки мечтите ни. 

Истината е, че мнозина, които са се борили с депресия, могат да живеят пълноценен и продуктивен живот.

По материали от yourtango.com

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 1 година )
haresvam tozi nacin na jovot koito ne go haresva da stoi dalec neme interesira vaseto mnenieee
отговор Сигнализирай за неуместен коментар