Здраве и красота

Кога подуването на ръцете е опасно

Възможни причини за подути пръсти

18.07.2023г. / 14 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подуването на ръцете невинаги е безобидно. То може да е провокирано от много фактори. Един от най-честите заподозрени причинители на подуване на ръцете е напълняването. Ако изпитвате трудности да свалите пръстените си, може да сте качили някой друг килограм. Но има и още причини, поради които ръцете ви може да се подуят.

Внимание! Статията е информативна. Ако имате подути ръце или крака, консултирайте се с лекар.

Висока температура

През лятото високите температури и горещините причиняват задържане на течности в организма. Това оказва влияние върху всички тъкани, като ги кара да се подуват.

7 метода за облекчаване на подути крака

Най-осезаемо е подуването на пръстите на ръцете и глезените на краката. Обувките започват да ви стискат, а пръстените да изглеждат невъзможни за сваляне.

Задържане на течности, но не заради горещина

Задръжката на течности в организма невинаги е провокирана само от високите температури през лятото. В някои случаи може да се дължи на проблем с работата на бъбреците и отделителната система.

Възможно е също така в тялото ви да има прекалено високи нива на натрий заради консумация на солени храни.

Тези фактори предизвикват задръжка на вода в тялото. Задължително е да се консултирате с лекар, ако подуването продължава да е налице повече от няколко дни.

Натурални средства при подути крака

Необходимо е да се проведат изследвания, които да определят точната причина за това. Ако с функцията на бъбреците има проблем, то навременното взимане на нужните мерки е от ключово значение за здравето.

Физическо претоварване

След тренировка е възможно да усещате ръцете и краката си подути. Въпреки че сте се изпотили обилно, тялото се опитва да задържи водата, която е останала, за да не се дехидратира.

Освен това при физическо натоварване мускулите се издуват, кръвоносните съдове се разширяват заради налягането, което води до освобождаване на топлината. Това е и една от възможните причини за подуване на ръцете.

Свързани статии

Синдром на карпалния тунел

Синдромът на карпалния тунел е възпалително състояние, засягащо нервите на ръката. Случва се при продължителни еднообразни движения, стискане на компютърна мишка, писане на клавиатура, работа, свързана с повтарящи се движения на ръцете.

5 вида храни, които подуват краката

Това възпаление може да доведе до болка, скованост, подуване на пръстите, китките, дланите.

Бременност

По време на бременност в женското тяло обемът на кръвта се увеличава, за да се осигурят необходимите вещества и кислород за плода. Това може да причини подуване на ръцете, краката, изобщо всички тъкани в тялото.

Коментирай