Здраве и красота

Морски мъх – суперхрана за силен имунитет и хубава кожа

Вижте за какво още е полезен

31.07.2023г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували за суперхраните (като чесън, лук, горски плодове, риба, ядки, куркума, джинджифил, матча, спирулина и други) и се стараем да ги добавяме по-често към менюто си. Някои от тях се предлагат и под формата на хранителни добавки.

Чували ли сте за морски мъх? Морският мъх, известен още като ирландски мъх, е червено водорасло с научното наименование Chondrus crispus. Консумира се от хората в продължение на хиляди години и днес се смята за суперхрана. Днес той се засажда и обработва в няколко крайбрежни страни, включително САЩ, Китай и Ирландия. Може да се закупи под формата на прах или като хранителна добавка, от аптеки, биомагазини.

Синя спирулина – при висок холестерол и за силен имунитет

Морският мъх е известен с това, че съдържа карагенан, който обикновено се използва като хранителна добавка заради неговите свързващи, сгъстяващи и стабилизиращи ефекти. Използва се в хранителни продукти, включително бадемово мляко, кокосово мляко, конопено мляко, сметана, кисело мляко, консервирани супи и замразени пици, пише сайтът draxe.com

За морския мъх се смята, че има редица ползи за нашето здраве. Вижте някои от тях.

Внимание, преди прием на продукта се допитайте до лекар!

1. Подпомага храносмилането – За ирландския мъх е известно, че действа като пребиотик, който благоприятства чревния ни микробиом, намалявайки риска от запек. Западни учени предполагат, че въз основа на тези открития, морският мъх може да помогне за подобряване на здравето на червата и имунната модулация.

Кои храни влияят зле на хормоните?

2. Може да подобри неврологичното здраве – Проучвания показват, че тези червени водорасли могат да имат невропротективни ефекти поради способността си да облекчават оксидативния стрес.

3. Повишава имунитета – Според изследване, публикувано в Applied and Environmental Microbiology, морският мъх допринася за повишаване на имунитета, допринасяйки за потискането на експресията на така наречените „вирулентни фактори“ или молекули, които се произвеждат от бактерии, гъбички и вируси.

4. Увеличава усещането за ситост – Когато се комбинира с течности, ирландският мъх (на прах) има гелообразна текстура, която е плътна и лепкава. Той действа като разтворими фибри, които ни осигуряват ситост за по-дълго време. Ирландският мъх почти няма вкус и може да бъде добавен в смутита, сокове, печива и супи.

Свързани статии

5. Богат на йод – Според проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food, йодът в морския мъх е във високо съдържание. Както ниските, така и високите нива на прием на йод могат да увеличат риска от заболяване, така че е важно да се консумира правилното количество и разбира се, преди прием на морски мъх да се допитате до лекар.

За богатите на йод храни е известно, че спомагат за поддържането на функцията на щитовидната жлеза, здравословния метаболизъм и здравето на мозъка.

6. За здрава кожа – Морският мъх се използва в някои продукти за грижа за кожата поради своите антимикробни и противовъзпалителни свойства. Също така е богат на хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, витамин А и магнезий, за които е известно, че също са важни за здравето и красотата на нашата кожа.

Коментирай