Здраве и красота

Кои храни влияят зле на хормоните?

Някои са любими на много хора

22.11.2022г. / 11 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да бъдем в добро здраве, трябва в организма ни да има баланс на хормоните. За да го поддържаме е важно да се храним здравословно, да спортуваме редовно, да не приемаме хранителни добавки без консултация с лекар, да следим нивата на кръвната си захар и инсулина, както и на други хормони, ако е наложително, да намалим стреса. Много често нашето ежедневно меню се оказва в основата на хормоналния дисбаланс.

Кои храни и напитки могат да доведат до такъв, вижте в следващите редове.

Най-полезните храни за здрави черва

Захарни изделия и напитки със захар

Това е един от най-лошите избори за храни, когато говорим за нашето здраве и хормонален баланс. Когато консумираме захар, това води до скок на нивата на инсулин в тялото. Инсулинът е хормон, който е отговорен за метаболизма на консумираната захар. Честото хапване на лакомства, пиенето на напитки с добавена захар води до потискане на чувствителността към лептин и грелин.

И двата хормона сигнализират за ситост и контролират апетита. Обърнете внимание, когато хапнете вафла или друго сладко нещо, скоро след това не се ли чувствате гладни? Редовната консумация на захарни изделия повишава риска от диабет тип 2 и затлъстяване.

5 признака на дефицит на мазнини в диетата

Преработени и рафинирани храни

Глутен и захар са най-лошите комбинации за всеки. Те едновременно увеличават възпалението в организма и стресират надбъбречните жлези, повишават чувствителността към автоимунни заболявания. Глутен се съдържа в повечето вафли, крекери, бисквити, овесени ядки, зърна, които го съдържат и от които се правят хляб и тестени изделия. Не само че напълняваме от тях, но в организма ни настъпва хормонален дисбаланс. Колбасите спадат към преработените храни, които съдържат много консерванти, натрий.

Соеви продукти

Соевото мляко, тофу и други форми на соя са подходящи за консумация в малки количества от време на време. Някои западни изследвания свързват честата им консумация с повишаване на риска от сериозни заболявания като рак. Това е така, защото соята е химически подобна на естрогена по своята структура. Според някои западни проучвания, честата консумация на соеви продукти може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза, както и да се отрази негативно на овулацията, смятат учени.

Какво се случва в тялото, ако спрете млечните продукти?

Млечни продукти

Млечните продукти действат на различни нива, нарушавайки хормоналния баланс. Конвенционалните млечни продукти, особено прясното мляко, може да доведе до възпаления в червата и организма, и дори се смята, че може да съдържа рекомбинантен говежди хормон на растежа. Един признак, че млечните продукти не ви понасят са не само стомашно-чревните неразположения, но и промяната в състоянието на кожата. Тя може да стане вяла, да се омазнява повече, по-често да ви се появяват пъпки.

Свързани статии

Млякото съдържа IGF-1, който е хормон на растежа. Твърде много от него причинява възпаление и повишаване на инсулина, което кара черния дроб да произвежда още повече хормон на растежа. Излишъкът на IGF-1 може да доведе до повишен риск от диабет и повишени триглицериди, сочат изследвания.

Алкохол

Оказва се, че алкохолните напитки могат да доведат до проблеми със синтеза на инсулина и до дисбаланс на половите хормони в организма, особено на тестостерон, смятат учени. Алкохолът засяга хипоталамуса и хипофизната жлеза, които са най-важните области за синтеза на хормони в мозъка. Намалява плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Редовната консумация на алкохол повишава нивата на кортизола, който е хормон на стреса. Въпреки това, ако човек спре алкохола дори за месец, може значително да подобри състоянието си.

Коментирай