Здраве и красота

Здравословни закуски за много енергия

Какво да похапвате на закуска за здравословен старт на деня

24.07.2023г. / 11 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Закуската е съществено важно хранене за деня. Тя определя до голяма степен колко енергия ще имате и колко бърз ще е метаболизмът ви. За да стартирате деня си здравословно и изпълнени с много енергия е важно да се стараете да включвате някои полезни храни на закуска, които да ви осигурят всички тези ползи.

Полезни храни, подходящи за закуска

Кои са закуските, на които трябва да наблягате за повече енергия през целия ден?

Овесени ядки

Овесените ядки са прекрасна закуска, защото дават много енергия благодарение на протеините, сложните въглехидрати и фибри в състава си. Те осигуряват усещане за ситост задълго. В допълнение овесените ядки подобряват холестерола и контролират кръвната захар.

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е богато на здравословни мазнини и протеини. То дава много енергия и ситост, които остават задълго през целия ден и ви предпазват от преяждане с вредни храни. Можете да добавите една супена лъжица фъстъчено масло към овесената си каша или към плодовете на закуска.

Кисело мляко

Киселото мляко е добър източник на протеини и мазнини. То съдържа безценни натурални пробиотици и калций, от които организмът има нужда. Киселото мляко дава много ситост и енергия през целия ден, като това го прави една от най-здравословните закуски.

6 страхотни рецепти за закуска

Пълнозърнест хляб

Изборът на пълнозърнест пред бял хляб е от съществено значение за енергията ви през целия ден. Не само това – пълнозърнестите продукти са богати на фибри, протеини и сложни въглехидрати, които са много по-здравословен вариант от рафинираните. Избирайте пълнозърнести тестени продукти пред приготвените от бяло брашно.

Яйца

Яйцата дават много енергия. Те са богат източник на енергия, протеини, мазнини, витамини и минерали. Едно или две варени яйца на закуска ще ви заситят чак до обяд.

Ядки

Ядките са един от най-богатите източници на полезни мазнини. В тях се съдържат още фибри и известно количество протеини. Една шепа ядки на закуска ще ви осигури необходимите ситост и енергия за добър старт на деня.

Протеинови закуски за енергия и отслабване

Сирене

Сиренето е много богато на мазнини, калций, калий, протеини, витамин D. Този здравословен коктейл от хранителни вещества дава много енергия и засища задълго.

Коментирай